Hamza bin Laden (Foto: AFP)
Hamza bin Laden (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da je sin Osame Bin Ladena, Hamza, ubijen u protuterorističkoj akciji.


Smrt mogućeg nasljednika Bin Ladena prijavljena je još ranije. "Hamza Bin Laden, visoki dužnosnik Al Quaede i sin Osame Bin Ladena, ubijen je u protuterorističkoj akciji SAD-a na području Afganistana/Pakistana", navodi se u priopćenju Trumpovog ureda u subotu.

Vezani članci Slika nije dostupna "Princ svih mudžahedina": CIA prvi put objavila snimku sina Osame bin Ladena Slika nije dostupna Uskoro na tron Al Qaide sjeda sin Osame bin Ladena

Smrt Hamze Bin Ladena oduzela je Al Quaedi "visokog dužnosnika s vještinama voditelja i simbol povezanosti s njegovim ocem". "Unutar Al Quaede, Bin Ladenov sin bio je odgovoran za planiranje i suočavanje s različitim terorističkim skupinama", dodaje se u priopćenju Trumpovog ureda.

Smrt Hamze Bin Ladena u zračnom napadu prvi put je objavljena krajem srpnja. Tada je Trump rekao da je ubijen čovjek koji je bio "velika prijetnja" SAD-u, ali je odbio detaljnije komentirati o kome se radi. Uz službenu potvrdu o smrti Hamze Bin Ladena, još uvijek nema detalja kada se i gdje točno odvijala američka antiteroristička operacija, piše RT.

Posljednja izjava objavljena prošle godine

Podsjetimo, smatra se da je Hamza bin Laden rođen oko 1989. godine, a posljednja njegova javna izjava objavljena je 2018. godine. U njoj je Hamza pozvao stanovnike Saudijske Arabije na revolt protiv vladajuće dinastije.

Kad je njegov otac 1996. otišao u Afganistan i objavio rat SAD-u, Hamza je otputovao s njim te se pojavljivao u propagandnim spotovima Al Quaede. Kao vođa Al Quaede, Osama bin Laden je nadgledao operacije usmjerene protiv meta na Zapadu koje su kulminirale napadom na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001. godine.

Pripadnici postrojbi Navy SEALS ubili su Osamu bin Ladena 2011. tijekom akcije u Pakistanu. Hamzi se otad gubi trag, a u pronađenim pismima navodi se kako je Osama želio da mu se sin pridruži u Pakistanu te s vremenom postane vođa terorističke organizacije.