Hamza bin Laden (Foto: AFP)
Hamza bin Laden (Foto: AFP) Foto: Afp

Hamza bin Laden, sin i nasljednik vođe al Qaede Osama bin Laden je mrtav, javljaju američki mediji pozivajući se na izjave iz obavještajnih krugova.


Smatra se da je Hamza bin Laden rođen oko 1989. godine, a posljednja njegova javna izjava objavljena je 2018. godine. U njoj je Hamza pozvao stanovnike Saudijske Arabije na revolt protiv vladajuće dinastije, javlja NBC News

Vezani članci Slika nije dostupna "Princ svih mudžahedina": CIA prvi put objavila snimku sina Osame bin Ladena Slika nije dostupna Uskoro na tron Al Qaide sjeda sin Osame bin Ladena

Kad je njegov otac 1996. otišao u Afganistan i objavio rat SAD-u, Hamza je otputovao s njim te se pojavljivao u propagandnim spotovima al Quaede. Kao vođa al Quaede, Osama bin Laden je nadgledao operacije usmjerene protiv meta na Zapadu koje su kulminirale napadom na Svjetski trgovački centar i Pentagon 11. rujna 2001. godine. 

Pripadnici postrojbi Navy SEALS ubili su Osamu bin Ladena 2011. tijekom akcije u Pakistanu. Hamzi se otad gubi trag, a u pronađenim pismima navodi se kako je Osama želio da mu se sin pridruži u Pakistanu te s vremenom postane vođa terorističke organizacije.