Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tillerson: Razmislit će o tom

Klima se Trumpovo mišljenje o klimi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik Donald Trump se neće žuriti donijeti odluku u vezi svoje politike o klimatskim promjenama, rekao je u četvrtak njegov državni tajnik Rex Tillerson nakon što je predsjednik do kraja svibnja odgodio odluku o eventualnom napuštanju pariškog dogovora o klimi, postignutog u prosincu 2015.

"Mi u Sjedinjenim Državama razmatramo veliki broj važnih pitanja, posebice pristup Trumpove administracije klimatskim promjenama", rekao je Tillerson pred Arktičkim vijećem okupljenim na Aljasci.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Zagađenost zraka u Kini (Foto: AFP) Borba protiv globalnog zatopljenja UN-ova konferencija o klimatskim promjenama: Do 2100. temperatura će porasti za 3 do 5 Celzijevih stupnjeva

"Uvažavamo vaša stajalište i morate znati da uzimamo u obzir vaše zabrinutosti", rekao je novi američki ministar vanjskih poslova pred sedam drugih zemalja članica Arktičkog vijeća, Kanadom, Rusijom, Norveškom, Danskom, Islandom, Švedskom i Finskom.

"Nećemo žuriti s odlukom, radit ćemo na dobroj odluci za Sjedinjene Države", rekao je Tillerson.

Amerika je počela predsjedati Arktičkim vijećem prije dvije godine, tijekom mandata demokratskog državnog tajnika Johna Kerryja, strastvenog zagovornika borbe protiv klimatskog zatopljenja koji je dao veliki doprinos pariškom dogovoru postignutom krajem 2015. sa 196 zemalja.

Tijekom kampanje Trump je obećao ukinuti taj povijesni multilateralni dogovor, ali sada se muči s odlukom i odgodio ju je do kraja svibnja.

On je krajem travnja potpisao uredbu kojom se određuje ponovno razmatranje ograničenja koje je odredio njegov prethodnik Barack Obama naftnim platformama za istraživanja i iskorištenje nafte i plina, posebice na Arktiku. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene