Donald Trump proglašava izvanredno stanje u SAD-a nakon današnjeg govora o nacionalnoj sigurnosti.

Galerija


Američki predsjednik Donald Trump najavio je u petak da će proglasiti izvanredno stanje zbog situacije na granici s Meksikom. Ubrzo je to i učinio, a fotografiju potpisivanja objavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders na svom Twitteru.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Usvojene dvije optužnice protiv Donalda Trumpa, idući tjedan glasanje o njegovu opozivu Donald Trump (Foto: AFP) Demokrati objavili optužnicu protiv Trumpa: "Nitko, čak niti predsjednik, nije iznad zakona"

 

Objava izvanrednog stanja mogla bi dovesti do žestokog sukoba s demokratima koji njegov potez smatraju neustavnim pokušajem financiranja zida na granici s Meksikom, bez odobrenja Kongresa, piše Reuters.

"Potpisat ćemo danas i prijaviti izvanredno stanje i to je sjajna stvar", rekao je Trump u vrtu Bijele kuće.

Trump je zatražio da Kongres u proračun uključi novac za zid, koji je bio jedan od njegovih glavnih predizbornih obećanja. Demokrati koji čine većinu u Zastupničkom domu tome se protive.

Izvanredno stanje - ako ga ne blokiraju sudovi ili Kongres - omogućilo bi Trumpu da zagrabi u sredstva koja su zastupnici namijenili za druge potrebe kako bi izgradio zid odnosno da zaobiđe Kongres kako bi deblokirao sredstva za njegovu izgradnju.

"Svi znaju da zidovi funkcioniraju", rekao je američki predsjednik te spomenuo "invaziju" kao razlog zbog kojeg treba izgraditi zid.

Nancy Pelosi, predsjednica zastupničkog doma istaknula je problematičnost Trumpovog pristupa.
"Ako predsjednik može proglasiti izvanredno stanje oko nečega što je sam stvorio, zbog iluzije koju želi održavati, zamislite što onda predsjednik s drugačijim vrijednostima može plasirati američkom narodu", kaže Pelosi.

Demokrati koji su većina u zastupničkom domu mogu pokušati proglasiti nacionalno izvanredno stanje ništetnim. Ali senat drže republikanci, a Trump povrh svega može uložiti veto. Procjenjuje se da će se trošak izgradnje zida uz granicu od početnih pet milijardi i 700 milijuna dolara popeti na osam milijardi. Za radove će biti zadužena američka vojska.

Trump je također najavio da će u sljedeća 24 sata imati objavu o Siriji. "Imamo puno izvanrednih objava oko Sirije, i našeg uspjeha u iskorjenjivanju kalifata i to će biti objavljeno kroz sljedeća 24 sata".

Uoči susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom rekao je da Sjeverna Koreja ima ogroman ekonomski potencijal.

"Mislimo da Sjeverna Koreja i predsjednik Kim imaju ogroman ekonomski potencijal, kao ekonomska sila", istaknuo je Trump, dodajući da jedva čeka susret s Kimom 27. i 28. veljače u Vijetnamu.

Nada se i značajnom povećanju trgovinske razmjene s Velikom Britanijom. "Svima vam je poznata situacija s brexitom, kompleksnost i problemi, ali mi imamo jako dobre trgovinske odnose s Velikom Britanijom i još smo ih ojačali", kazao je.

"Nastavljamo našu trgovinsku razmjenu i još ćemo ju znatno povećavati kako vrijeme ide", dodao je.

SAD je, nastavio je, bliži nego ikad trgovinskom sporazumu s Kinom s kojom pregovori napreduju iznimno dobro.

"Bliži smo nego ikad da s tom zemljom postignemo pravi sporazum", kazao je, najavivši da bi se uskoro mogao sastati s predsjednikom Xi Jinpingom. (Hina)