Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Opet zbog veza s Rusijom

Trump iznenada prekinuo sastanak o proračunu za infrastrukturu kako bi se obrušio na demokrate

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp
Američki predsjednik Donald Trump iznenada je u srijedu prekinuo sastanak s demokratima u Kongresu o proračunu za infrastrukturne projekte, a zatim se obrušio na njih jer nastavljaju istragu o njegovim vezama s Rusijom i optužuju ga za prikrivanje.

"Ja ne zataškavam", rekao je uznemireni Trump novinarima u Bijeloj kući pošto je prekinuo sastanak s demokratima. Zatim je nanizao 'litaniju' o istrazi koju je posebni izvjestitelj Robert Mueller vodio o navodnom dosluhu njegove predsjedničke kampanje iz 2016. i Moskve te o njegovim pokušajima da spriječi nastavak tih ispitivanja.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Fotografija Joea Bidena vezanog u kamionetu potez izazvao kritike Trump objavio video fotografije vezanog Bidena: "Potiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi ozbiljno shvate"

Predsjednik Trump, koji se želi natjecati za još jedan mandat 2020., rekao je da zbog njihove "lažne" istrage neće s demokratima razgovarati o infrastrukturi, a to je jedno od rijetkih pitanja u kojima se dvije stranke mogu suglasiti.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi, nije se povukla i spomenula je mogućnost opoziva, postupka što ga je Ustavni sud ustanovio za smjenu predsjednika s dužnosti.

"Činjenica je, a to je vidljivo svima u javnosti, da predsjednik ometa pravosuđe i sudjeluje u prikrivanju i da bi to mogao biti prekršaj zbog kojeg se može pokrenuti opoziv", rekla je Pelosi.

Nakon propasti sastanka i Trumpovih bijesnih kritika na račun demokrata izrečenih u ružičnjaku Bijele kuće, demokrati su optužili predsjednika da na njih prebacuje krivnju. Izrazili su zabrinutost zbog njegova ponašanja i dugoročnih posljedica na donošenje odluka u Washingtonu.

"Predsjednik je jasno dao do znanja da ne želi razmotriti nijedno važno pitanje sve dok je on pod istragom", rekao je Dick Durbin, drugi najvažniji demokrat u Senatu pa poručio "Imam poruku za predsjednika: svaki je predsjednik pod istragom. Takva je priroda našeg ustava".

Trump i demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu, spore se jer oni žele nastaviti istragu o njegovim vezama s Rusijom, a predsjednik sve više tvrdi da njegovi savjetnici nisu dužni odazvati se njihovim pozivima na saslušanje.

Predsjednik minira više kongresnih istraga tako što se oglušuje o subpoene i odbija dopustiti sadašnjim i bivšim savjetnicima da svjedoče i predaju dokumente.

Rano poslije podne, pošto je prebrodio dramu, Trump je na Twitteru napisao "Ne možete istodobno istraživati i donositi zakone", te je optužio demokrate u Kongresu da "razdiru Sjedinjene Države".

Pelosi je Trumpov iznenadni prekid sastanka o infrastrukturi protumačila drukčije. Kazala je da Trumpu možda nedostaje samopouzdanja da će se moći nositi s izazovom i da ne poštuje to da Kongres i Bijela kuća surađuju.

"U svakom slučaju, molim za predsjednika Sjedinjenih Država i molim za Sjedinjene Američke Države", rekla je Pelosi.

Na temu opoziva o čemu se mnogo govori, Pelosi je ranije, prije sastanka o infrastrukturi, rekla da Trup sudjeluje "u prikrivanju". "Nitko nije iznad zakona, uključujući predsjednika Sjedinjenih Država", rekla je.

Odbor za pravosuđe Zastupničkog doma, izdao je u utorak dva nova pravna naloga za svjedočenje bivših suradnika u Bijeloj kući, među kojima je i bivša direktorica za komunikacije Hope Hicks, bliska Trumpu.

U utorak su ministarstvo pravosuđa i Bijela kuća objavili da bivši predsjednikov savjetnik Donald McGahn, za koji je Odbor izdao pravni nalog, nije obavezan svjedočiti. (Hina)

Aktualno Prve hrvatske petorke rođene su prije 24 godine: ''Bila je uvijek luda kuća, bilo je i svađa i mirenja'' Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Jedine hrvatske petorke (Foto: Dnevnik.hr) Jedine hrvatske petorke (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Obitelj Prnjak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hrvatska Prve hrvatske petorke rođene su prije 24 godine: ''Bila je uvijek luda kuća, bilo je i svađa i mirenja'' 1/4 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene