Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump je potvrdio u utorak, na temelju informacija američkih obavještajnih službi, da se kineska vojska raspoređuje na granici s Hong Kongom i pozvao je "sve da ostanu mirni".


Službeni kineski mediji su objavili video snimke okupljanja brojnih snaga na granici poluautonomne regije u nastojanju Kine da naglasi prijetnju intervencijom.

Vezani članci Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 5 Prosvjedi u Hong Kongu počeli nasilnim obračunima: Policija prosvjednicima odgovorila suzavcem i paprenim sprejem Angela Merkel (Foto: AFP) Merkel primila otvoreno pismo uoči odlaska u Kinu: ''Iz prve ste ruke iskusili strahote diktature. Njemačka treba biti na oprezu''

"Naše obavještajne službe su nas informirale da kineska vlada raspoređuje vojnike na granici s Hong Kongom", napisao je Donald Trump na Twitteru. "Svi bi trebali ostati mirni i sigurni", dodao je.

Donald Trump je već ranije uputio poziv na mirno rješenje bez krvoprolića. "Stanje u Hong Kongu je teško, jako teško. Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je novinarima.

"Nadam se da će to biti riješeno za sve, uključujući i za Kinu. Nadam se da će doći do mirnog rješenja. Nadam se da nitko neće biti ranjen, niti ubijen", dodao je.

Bivša britanska kolonija proživljava svoju najtežu političku krizu od kada se 1997. vratila se pod kinesku upravu. Prosvjedi su počeli početkom lipnja odbijanjem zakona o izručenjima Kini, i sada su ih proširili i na upozorenja na ograničenja slobode i uplitanje Pekinga u unutrašnje poslove Hong Konga. (Hina)