Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP)
Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP)

Američki predsjednik Donald Trump ponovno je u subotu komentirao prosvjede "žutih prsluka" u Francuskoj, kazavši da je to bio tužan dan za Pariz te je pozvao da se sporazum o klimatskim promjenama privede kraju.


"Vrlo tužan dan i vrlo tužna noć u Parizu", objavio je Trump na Twitteru u trenutku kada su u Parizu započeli neredi.

Vezani članci Prosvjed u Parizu (Foto: Ana Malbaša) - 16 Reporterka Nove TV u grotlu pariškog prosvjeda: "Ovdje sam zatekla pravu revoluciju" Prosvjed protiv obrazovne reforme u Francuskoj (Foto: Arhiva/AFP) Protiv reforme obrazovanja i u znak podrške "žutim prslucima": Blokirane srednje škole u Francuskoj

"A možda je došao trenutak da se Pariški sporazum o klimatskim promjenama, vrlo smiješan i iznimno skup, privede kraju te da se novci vrate ljudima tako što će im se smanjiti porezi", savjetovao je Trump, koji je u lipnju 2017. odlučio da se Sjedinjene Države povlače i multilateralnog sporazuma čiji je cilj angažirati se na smanjenju emisije stakleničkih plinova.

U subotu ujutro je Trump na Twitteru kritizirao sporazum. No nije prvi put da iznosi zapažanja u pogledu događanja koja potresaju Francusku. U utorak je ironično pisao o popuštanju Emmanuela Macrona pred "žutim prslucima" te je napisao da je pariški sporazum osuđen na propast.

U posljednjih nekoliko tjedana prijateljski odnos dvojice predsjednika pogoršao se, osobito nakon što je američki predsjednik po povratku u Ameriku s obilježavanja stogodišnjice završetka Prvoga svjetskog rata na Twitteru ismijavao slabu popularnost svojega francuskog kolege.

Novi Trumpovi napadi na Pariški sporazum događaju se u trenutku kada gotovo 200 svjetskih čelnika sudjeluje u 24. svjetskoj konferenciji o klimatskim promjenama u poljskim Katowicama. (Hina)