Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Grozno postupanje

Dominikanska Republika deportira djecu bez roditelja: Nađena žena s torbom pelena bez bebe

Granica u Dominikanskoj Republici
Granica u Dominikanskoj Republici Foto: Afp
Dominikanska Republika svoj problem s valom imigranata rješava na okrutan način. Djecu odvajaju od roditelja i deportiraju iz zemlje, a zatvorenike drže u neljudskim uvjetima.

Dominikanska Republika protjerala je ogroman broj djece u nastojanju da se riješi imigranata sa svojeg teritorija. UNICEF je objavio da su dosad pronašli 1800 djece bez pratnje i osudili ponašanje karipske države.

Država pretpostavlja da je riječ o Haićanima, čija država graniči s Dominikanskom Republikom i s kojom dijeli otok Hisaniolu. Međutim, s obzirom na to da djeca često nemaju dokumente, nemoguće je sa sigurnošću utvrditi odakle dolaze. 

Nestala beba

"Jedna je žena uz sebe imala torbu za pelene, ali ne i bebu. Imigracijski agenti rekli su joj da ne može nositi bebu sa sobom i da će je oni donijeti u autobus, ali to nikada nisu učinili," rekla je Yoana Kuzmova, istraživačica u Centru za promatranje migracija i društveni razvoj na Karibima.

Pročitajte i ovo Vit Rakusan ilegalni ulasci Češka vraća provjere na granici: "Ovakvo nešto još nismo vidjeli"

U posljednjih godinu dana val migracija je eksplodirao, što je rezultiralo antiimigracijskim, ali i rasističkim politikama. SAD je čak upozorio svoje građane tamnije puti da pripaze putuju li u Dominikansku Republiku zbog tretmana koji bi ih tamo mogao dočekati.

"Samo su me zgrabili i odveli"

Isto je i s građanima koji imaju svu potrebnu dokumentaciju za ostanak u zemlji, ali i haićansko podrijetlo. Jedan od njih kojemu je radna dozvola bila upravo u procesu obnove za CNN je ispričao kako su imigracijski agenti provalili u njegov dom usred noći i odbili poslušati njegove argumente.

Granica u Dominikanskoj Republici Granica u Dominikanskoj Republici (Foto: Afp)

"Spavao sam u svojoj kući s obitelji. U tri sata ujutro skupina imigracijskih službenika razvalila mi je vrata i uhitila me. Nisu me pitali ni za papire ni ništa, nisu mi dali da govorim," rekao je i dodao: "Samo su me zgrabili i odveli."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U MUP-u bez komentara Djevojčice iz grčkih izbjegličkih kampova trebale doći u Hrvatsku, no u posljednji tren u zračnoj luci zatražile azil u Nizozemskoj

Neljudski uvjeti

U zatvorima gdje drže imigrante ili one za koje misle da bi to mogli biti, uvjeti su neljudski. Hrane je malo, spava se na podu, a povremeno se zna dogoditi da se neopravdano zatočenim Haićanima nasilno uništavaju ispravni dokumenti.

Međunarodne institucije pozivaju zemlju da stane s takvim ponašanjem, ali ne nailaze na njihov odaziv.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene