Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP)
Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un vjerojatno će se sastati u lipnju u Singapuru, navode u ponedjeljak medijska izvješća dok traju nagađanja o tome gdje će se održati razgovori bez presedana dvojice kontroverznih čelnika nakon zategnutih odnosa koji su poslije niza sjevernokorejskih nuklearnih pokusa i oštrih američkih reakcija bili dospjeli na rub rata.


Trump je tijekom vikenda izjavio kako su dvije strane dogovorile mjesto i vrijeme susreta, prvog do kojeg će doći između njih, no nije naveo detalje s tim u vezi.

Vezani članci Kim Jon Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim Jong Un nadgledao testiranje "supervelikoga" raketnog bacača, projektili letjeli oko 330 kilometara Kim Jong Un i Donald Trump (Foto: AFP) Sjeverna Koreja poziva na nastavak dijaloga dok ispaljuje projektile

"Uskoro ćemo i to objaviti", kazao je Donald Trump.

Taj iznimno važan sastanak na vrhu trebao bi se dogoditi "sredinom lipnja", piše u ponedjeljak južnokorejski dnevnik Chosun Ilbo pozivajući se na diplomatske izvore koji citiraju Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona.

List dalje navodi kako je mogućnost da domaćin ovoga povijesnog susreta bude Singapur "sve veća" nakon nedavnog susreta američkog predsjednika s predsjednikom Južne Koreje Moon Jae Inom u Bijeloj kući, no list u vezi s tim ne navodi nikakva detaljnija objašnjenja.

Kako javljaju lokalni mediji, Trumpov savjetnik Bolton sastao se krajem prošlog tjedna u Washingtonu sa svojim južnokorejskim kolegom Chung Eui Yongom kako bi raspravili o planovima za održavanje susreta.

Južnokorejska novinska agencija Yonhap također je tijekom vikenda najavila kako je utvrđeno da Singapur bude mjesto sastanka na vrhu dvojice lidera.

Ranije je Trump najavljivao mogućnost da do susreta dođe u demolitariziranoj zoni između dviju Koreja, koja bi, isticao je, također mogla biti odgovarajuće mjesto susreta.

Spominjale se još Mongolija i Švicarska

Među druge moguće domaćine sastanka na vrhu spominjale su se Mongolija i Švicarska.

Pripreme za taj značajni sastanak koji bi trebao imati snažnog odjeka na mir i sigurnost u ovome dijelu svijeta pokrenuo je prošlomjesečni susret čelnika dviju Koreja, na kojem su se obvezali nastaviti s potpunom denuklearizacijom Korejskog poluotoka i postizanjem formalnog mirovnog sporazuma između dviju zemalja, kojim bi se konačno i formalno stavila točka na Korejski rat koji je trajao od 1950. do 1953.

Sjeverna Koreja ponudila je da će ovog mjeseca zatvoriti mjesto na kojem je izvodila nuklearne testove te je pozvala američke stručnjake da obave nadzor u vezi s tim.

Gotovo svakodnevno događaju se manje dramatični ali znakoviti koraci ka približavanju dviju Koreja, kao što je pomicanje satova, izvedeno u subotu, kojim su satovi u Sjevernoj Koreji pomaknuti 30 minuta unaprijed kako bi bili usklađeni s onima u Južnoj Koreji. (Hina)