Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na podgoričkom aerodromu

Dolijao jedan od najtraženijih bjegunaca: Propali ''kralj kriptovaluta'' uhićen u susjedstvu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Crnogorska policija je uhitila jednog od najtraženijih bjegunaca, suosnivača i izvršnog direktora "Terraform Labsa". Nekadašnji ''kralj kriptovaluta'', južnokorejski državljanin Do Kwon uhićen je na podgoričkom aerodromu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Čovjek za kojega se sumnja da stoji iza gubitaka većih od 40 milijardi dolara, lišen je slobode na podgoričkom aerodromu s falsificiranim dokumentima, objavio je ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić.

Jedan je od najtraženijih bjegunaca, traže ga i Južna Koreja, SAD i Singapur, a ministar je dodao kako čekaju i službenu potvrdu identiteta. 


Do Kwon je 2019. bio uvršten na Forbesovu listu 30 najuspješnijih ljudi u Aziji ispod 30 godina starosti.

Kwon je suosnivač i izvršni direktor Terraform Labsa sa sjedištem u Singapuru, a riječ  je o tvrtki koja je pokrenula kriptovalutu Luna i stablecoin TerraUSD - valuta koja svoju stabilnost temelji na vezi s nekom tradicionalnom valutom ili imovinom, u ovom slučaju američkom dolaru.

Pročitajte i ovo Kriptovaluta, ilustracija Više od 40 milijardi dolara Optužuju ga da je pronevjerio milijarde dolara uloženih u kriptovalute, traži ga Interpol, a on se skriva u našem susjedstvu?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi rast kripta Kriza na financijskom tržištu nije utjecala na sve: Najpopularnija kriptovaluta ove je godine u plusu 50 posto

Nakon što je pobudili zanimanje na tržištu kriptovaluta, Luna i TerraUSD kolabrirale su u svibnju 2022. i u samo tjedan dana izbrisale gotovo 45 milijardi dolara tržišne vrijednosti. Gubici na većem tržištu kriptovaluta broje se u stotinama milijardi dolara.

Nakon što su ulagači podigli tužbe protiv Kwona i njegove tvrtke, on je ustvrdio da optužbe za pronevjeru nisu točne i da je kazneni progon politički motiviran.

Interpol je lani u rujnu raspisao tjeralicu za njim, a sumnjalo se da se od kraja prošle godine krio u Srbiji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene