Obajvljeno je u kakvom luksuzu žive okrutni koljači samoprozvane Islamske države.


Otkada su osnovali samoproglašenu Islamsku državu, takozvani Kalifat na prostoru sjevernog Iraka i Sirije, grad Rakka postao je glavni grad islamskih fanatika.

Prema informacijama koje dolaze iz Rakke, sve je veći jaz između njezinih stanovnika koji su siromašni i džihadista, ISIS-ovaca, koji žive u čistom luksuzu. Siromašni građani Rakke sve su siromašniji i doslovce gladuju, a islamisti jedu u hotelima s pet zvjezdica, piše Daily Mail.

O tome svjedoče i objavljene fotografije. Na njima se može vidjeti i kako džihadisti plivaju u bazenu na krovu luksuznog hotela. ISIS-ovci sami objavljuju fotografije svojeg luksuznog života na društvenim mrežama kako bi privukli dobrovoljce za Zapada.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Nevjerojatna snimka bakice koja je napala džihadiste Slika nije dostupna Zašto tinejdžeri u Europi napuštaju udobnost zapadnog života i odlaze na strana ratišta?

S druge strane, stanovnici preživljavaju zahvaljujući bogatijim sugrađanima koji su otvorili ubožnice. Bolnice su zatvorene, liječnici su otišli jer su ostali bez medicinskog materijala. Bolesni odlaze na liječenje u Tursku, no mnogi od njih putem umiru.

Ako IS dirne 'dlaku na glavi naših vojnika' - 'Od tog će se trenutka sve promijeniti'

Jedan je muškarac, koji se predstavio lažnim imenom Abu Ibrahim al-Raqqawi, kazao za CBC: 'Čim su džihadisti stigli, postali su elitna zajednica. Dobili su lijepe kuće, luksuzne automobile i veliku plaću svaki mjesec. Mnogo ih je i ranjeno u borbama, no dok po njih dolaze kamioni koji ih odvoze na liječenje, civile ostavljaju da leže ranjeni.'

Stižu i informacije kako ISIS-ovci na silu odvode dječake od 14 i 15 godina od njihovih obitelji i u kampovima ih obučavaju za borbu.

Sirijski ured za ljudska prava u Londonu tvrdi kako između građana Rakke i islamističkih boraca jačaju nemiri.

Ljudi su ogorčeni i strogim prakticiranjem Šerijatskog zakona koji kažnjava i najmanje prijestupe, primjerice pušenje cigareta, dok s druge strane islamističke patrole 'žmire' na švercere hrane i goriva koji stalno dižu cijene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook