Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobra volja postoji

Dogovoren sastanak za izbjegavanje 'totalnog rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel i ruski, francuski i ukrajinski predsjednici Vladimir Putin, Francois Hollande i Petro Prošenko sastat će se u srijedu u Minsku kako bi zaključili mirovni plan za Ukrajinu i izbjegli "totalni rat", objavio je Berlin u srijedu.

Četvoro državnih poglavara održalo je dugu telefonsku konferenciju u nedjelju tijekom jutra, priopćio je ured njemačke kancelarke, koji kaže kako su državnici "nastavili raditi na paketu mjera u okviru napora oko globalnog rješenja sukoba".

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Rusi uništili ukrajinski HIMARS Velika eksplozija VIDEO Prvi put od početka rata: Rusi silovitim napadom zadali težak udarac Ukrajincima

Pripreme će se nastaviti u ponedjeljak u Berlinu, kako bi se u srijedu u Minsku održao summit na kojem će se okupiti četiri sile, prema istom izvoru. Putin je u nedjelju potvrdio održavanja tog summita.

"Dogovorili smo da ćemo pokušati organizirati sastanak tog formata između državnih čelnika", rekao je Vladimir Putin bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, objavila je ruska televizija. "Pripremamo se za srijedu, da se do tada uspijemo dogovoriti o određenom broju pitanja o kojima smo intenzivno razgovarali posljednje vrijeme", dodao je.

'Ovo je zadnja šansa da se izbjegne rat'

Potpisnici sporazuma iz Minska, prvog pokušaja rješenja sukoba u Bjelorusiji, "također će se sastati u Minsku do srijede", navodi ured njemačke kancelarke. Riječ je o predstavnicima OESS-a, Rusije i Ukrajine kao i proruskim čelnicima istoka Ukrajine.

Razgovori su dio mirovne inicijative "posljednje prilike", koju su prošlog tjedna pokrenuli francuski predsjednik i njemačka kancelarka nakon pogoršanja stanja u Ukrajini. Hollande i Mekrel su u četvrtak u Kijevu dulje od deset sati razgovarali s predsjednikom Porošenkom i zatim u petak u Moskvi s ruskim predsjednikom.

"Francuska i Njemačka trenutačno pokušavaju u Ukrajini postići mir na terenu, ne na papiru", rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Munchenu.

Ako Rusija, koja je u ožujku 2014. propojila ukrajinski poluotok Krim, nastavi nijekati upletenost u sukob na istoku Ukrajine, Kijev i zapadnjaci će upozoriti na njezinu vojnu podršku pobunjenicima i raspoređivanje redovnih postrojbi na ukrajinskom teritoriju.

U subotu je u Munchenui američki državni tajnik John Kerry optužio Rusiju da pokušava iz temelja promijeniti sigurnosno stanje u središnjoj i istočnoj Europi.

Francusko-njemački plan predviđa veću autonomiju pobunjeničkih regija, rekao je jedan visoki dužnosnik State Departmenta. On uzima u obzir sadašnju crtu bojišnice i predviđa demilitariziranu zonu široku između 50 i 70 km duž te crte, precizirao je Hollande.

Još je neriješeno nekoliko pitanja, među kojima status teritorija koje su osvojili separatisti, kontrola granica kojim ljudi i oprema prelaze iz Rusije prema Donbasu i povlačenje teškog naoružanja.

Porošenko je u subotu tvrdio da postoji samo jedna linija fronte, ona iz sporazuma iz Minska zaključenog u rujnu 2014., dok su pobunjenici od tada zauzeli dodatnih oko 500 četvornih kilometara, a nastavljaju se intenzivne borbe.

U posljednja 24 sata ubijeno je 12 ukrajinskih vojnika, objavila je u nedjelju ukrajinska vojska.

Dok Washington navodi da razmišlja o dodatnoj pomoći Ukrajini, Pariz i Berlin odlučno odbacuju vojnu opciju.

Merkel je rekla da ne misli da bi bolja opremljena ukrajinska vojska impresionirala predsjednika Putina. Ona drži da bi to samo dovelo do većeg broja žrtava. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene