Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komšić protiv

Nakon Vučićeva potpisa: Sad i Dodik želi veleposlanstvo u Jeruzalemu, uskoro šalje i službeni prijedlog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je to učinio Aleksandar Vučić, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik želi premijestiti veleposlanstvo u Izraelu iz Tel Aviva u Jeruzalem. Hrvatski član državnog vrha Željko Komšić naglasio je kako prijedlog dolazi od osobe koja je pod američkim sankcijama.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik predložio je u ponedjeljak da njegova zemlja premjesti svoje veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem, no hrvatski član državnog vrha Željko Komšić to je odmah protumačio kao "predstavu" za javnost te najavio kako od toga neće biti ništa.

Pročitajte i ovo Željko Komšić Galit Peleg Veleposlanica Izraela o Komšiću: "Čula sam da mi je odgovorio da sam budala i da sam izmanipulirana. Hvala mu na tome" Slika nije dostupna Uputio odgovor Komšić veleposlanicu Izraela nazvao izmanipuliranom budalom

"Zašto to ne bismo uradili ako nam je stalo do američke potpore i blagonaklonosti", kazao je Dodik na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja je zasjedala u Banjoj Luci, a ovaj je prijedlog iznio istodobno kada je optuživao Washington da se pokušava umiješati u izborni proces u BiH.

Dodik je pojasnio kako će ovog tjedna svojim kolegama u Predsjedništvu BiH poslati službeni prijedlog za premještanje veleposlanstva iz Tel Aviva u Jeruzalem, kao i da će o tome izvijestiti posebnog izaslanika SAD za zapadni Balkan Mathewa Palmera, koji sredinom tjedna dolazi u posjet BiH.

Mediji u BiH odmah su povezali Dodikovu najavu s njegovom stalnom potrebom da podupire srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji se prošlog tjedna u Washingtonu, pred predsjednikom SAD Donaldom Trumpom, obvezao premjestiti srbijansko veleposlanstvo u Izraelu u Jeruzalem.

Za razliku od Srbije, BiH do sada još nije bila izvrgnuta izravnom američkom pritisku da to učini, a Sarajevo je među rijetkim glavnim gradovima u regiji u kojemu djeluje veleposlanstvo Palestinske samouprave, koja je najavila prekid diplomatskih odnosa sa svim državama koje veleposlanstva premjeste u Jeruzalem.

Izrael ima veleposlanika akreditiranog u BiH, ali on tu zemlju pokriva nerezidentno iz Tirane.

Član Predsjedništva BiH Komšić Dodikov je prijedlog odmah označio kao neprihvatljiv, a podsjetio je i kako on dolazi od osobe koja je pod američkim sankcijama, pa stoga pokušava naći način skinuti sa sebe teret te izolacije.

"Na ovaj način (Dodik) želi prikriti svoj sukob s američkom administracijom i o ovakvim populističkim prijedlozima nema priče", kazao je Komšić za portal Klix.

Kako je u BiH vođenje vanjske politike isključiva ovlast Predsjedništva BiH, a u tom tijelu je i predstavnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šefik Džaferović, izvjesno je da Dodikov prijedlog, i kada dođe na dnevni red, neće dobiti potrebnu potporu.

Predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je kako je Židovima u toj zemlji zapravo potpuno svejedno gdje će biti veleposlanstvo u Izraelu, opisavši Dodikov prijedlog kao njegovu "uobičajenu igru".

"Nama je važno imati diplomatske odnose s Izraelom i da se međusobno priznajemo. A gdje će biti sjedište veleposlanstva, na nadležnim je tijelima da odluče o tome", kazao je Finci za portal Dnevog avaza.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene