Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Apsolutno neprihvatljivo'

Dodik prosvjedovao zbog obilježavanja opsade Sarajeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je prosvjed ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji.

Dodik prosvjeduje zbog toga što će u petak navečer organizirati prijem za diplomatski zbor i sve goste iz inozemstva koji su doputovali u Sarajevo povodom obilježavanja dvadesete obljetnice početka opsade toga grada. Dodik takav Lagumdžijin potez smatra 'apsolutno neprihvatljivim', a najveći mu je problem što Lagumdžija svoju namjeru nije usuglasio 'sa svim stranama u BiH'.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik 2. svibnja Dodik i dalje ne priznaje genocid, ali spreman se pokloniti žrtvama u Srebrenici: "Odnijet ćemo vijence u Potočare ako to ne vrijeđa nikoga" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

'Ovim postupkom ponovno ste potvrdili moja stalna upozorenja u kojima navodim da predstavnici bošnjačkog naroda ovakvom jednostranom politikom ne žele graditi zajedničku BiH', naveo je Dodik u pismu Lagumdžiji.

>> Hartmann napala Bildta u Sarajevu: 'Što ti radiš tu, pričao si da je Milošević dobar momak!'

Prosvjedovala je i glavna oporbena stranka u BiH, Srpska demokratska stranka (SDS) koja sjećanje na žrtve opsade glavnog grada BiH naziva "ratno-propagandnim performansom". Predsjednik SDS-a Mladen Bosić u priopćenju je Lagumdžiju optužio da organiziranjem spomenutog primanja pokušava voditi isključivo bošnjačku politiku.

"Današnja zbivanja u Sarajevu neodoljivo podsjećaju na događaje koje je režirao muslimanski ratno-propagandni stroj za vrijeme nesretnog ratnog sukoba, potičući mržnju i praveći od muslimanskog naroda jedine žrtve, a od Srba agresore i ubojice. Čak su i protagonisti ove akcije isti, od Christiane Ammanpour do Paddyja Ashdowna" napisao je Bosić, aludirajući na tekstove koje su poznata američka novinarka i britanski političar objavili na internetu podsjećajući pri tom na ratna stradanja Sarajeva.

Bosnić je zatražio i da srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odmah reagira na Lagumdžijin postupak. Ključni elektronički i pisani mediji u RS u petak su ili ignorirali obilježavanje početka opsade Sarajeva ili su 6. travnja opisali kao "dan kada je počeo progon Srba iz Sarajeva i najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata" kako je to učinila entitetska radio-televizija (RTRS) na svojoj internetskoj stranici. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene