Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Zaoštreni uvjeti za pregovore

Dodik napustio sastanak jer su Čović i Tihić odbili mogućnost referenduma za otcjepljenje RS-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sastanak čelnika triju najjačih stranaka u BiH Dragana Čovića (HDZ BiH), Sulejmana Tihića (SDA) i Milorada Dodika (SNSD) o ustavnim promjenama u zemlji prekinut je nakon jednoga sata.

Sudionici sastanka ocijenili su da 'nema ozračja za njegovo održavanje'. Premijer Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik prvi je napustio sastanak koji se održavao u središnjici HDZ-a BiH u Mostaru. Iako predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić nisu izravno potvrdili da je prekid sastanka povezan s nedavnim podizanjem kaznene prijave protiv Dodika, rekli su kako je ta činjenica otežala sastanak.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik U ulozi optuženika Poznat datum kada će se Dodik pojaviti na Sudu BiH, odvjetnik poručio: "Ne očekujemo pošteno suđenje" Slika nije dostupna PISMO NA PET STRANICA Komšić u pismu upućenom EU-u optužio Hrvatsku i Srbiju da se miješaju u unutarnja pitanja BiH

Dodik zaoštrio uvjete za pregovore o reformama u BiH

Dodik je kazao kako je sa sastanka otišao zato što nisu pristali priznati državotvornost Republike Srpske niti su dopustili mogućnost samoodređenja tog entiteta. 'Rekao sam im kako je Republika Srpska kao državotvorni entitet u BiH uvjet daljnjih razgovora o ustavu', izjavio je Dodik novinarima pošto je otišao sa sastanka s Tihićem i Čovićem u Mostaru. Sugerirajući kako je odlučio zaoštriti svoju poziciju u pregovorima o reformama u BiH, uključujući i moguće ustavne promjene, Dodik je izjavio da je od partnera u pregovorima odlučio zatražiti suglasnost za referendum o mogućem odcjepljenju Republike Srpske od BiH. 'Kada to prihvate, vratit ćemo se raspravi o ustavnim promjenama', izjavio je Dodik.

>> VIDEO: 'Volio bi da ti otkaže srce, a FTV nek se j...'

>> Dodik navodno kazneno prijavljen

Dodik ustrajava na tome da se u novi ustav BiH ugradi odredba po kojoj bi Republika Srpska mogla provesti referendum o samoodređenju u razdoblju od tri godine od trenutka proglašenja novog ustava. Čović i Tihić na mostarskom su sastanku također predložili unutarnje preustroje BiH, slične ponajprije po tome što sugeriraju potrebu jačanja državnih institucija, poput uspostave klasične vlade umjesto sadašnjega Vijeća ministara.

Prijedlozima HDZ-a BiH i SDA zajednička je i moguća nova teritorijalna organizacija BiH jer govore o novim regijama, to jest teritorijalnim cjelinama koje bi se uspostavile umjesto sadašnjih entiteta. Razlika je u tome što HDZ BiH predlaže uspostavu četiriju regija umjesto sadašnja dva entiteta, a SDA misli kako ih može biti 'od četiri do devet', ovisno o kriterijima za njihov ustroj.

'Proces nije prekinut'

Unatoč prekidu pregovora zbog nepomirljivih stajališta čelnika triju stranaka, Dragan Čović je ustvrdio kako to nije kraj nastojanja da se ipak postigne dogovor o reformama u BiH. 'Proces nije prekinut', izjavio je Čović i objasnio da su pregovori prekinuti zato što je utvrđeno da za njih nema normalnih uvjeta. Ocijenjeno je i da u sadašnjoj situaciji ne bi bilo pametno otvarati nove rasprave o stvarima o kojima nema suglasnosti, dodao je predsjednik HDZ-a BiH.

Sulejman Tihić ocijenio je pak kako je radikalizacija Dodikovih stajališta povezana i s kaznenom prijavom koju je protiv njega podnijela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) zbog sumnje za zloporabu službenog položaja i ovlasti. 'To (prijava) je samo dolilo ulje na vatru', rekao je Tihić, ističući pritom kako su 'stvari krenule nizbrdo' već nakon prošlog sastanka trojice čelnika u Banjoj Luci, kada je prvi put otvoreno pitanje nove unutarnje organizacije BiH.Tihić i Čović ipak vjeruju da će se pregovori nastaviti, a kako je najavljeno, novi sastanak trojice političkih čelnika pokušat će se organizirati već za dva tjedna.

Kako su javili bosanskohercegovački mediji, Agencija za istrage i zaštitu, krovno policijsko tijelo BiH, podnijela je navodno tužiteljstvu BiH kaznenu prijavu protiv premijera Dodika, nekoliko ministara i gospodarstvenika iz RS zbog sumnje da su za 145 milijuna konvertibilnih maraka oštetili proračune BiH i RS. Kako je priopćio HDZ BiH, čelnici triju stranaka procijenili da danas nije bilo kvalitetnog ozračja za sastanak o ustavnim promjenama.

Prudski proces nije prekinut, ali za takve stvari treba normalno ozračje, navodi HDZ BiH u priopćenju. Zbog toga je otkazana i konferencija za novinstvo koja se trebala održati nakon sastanka. Prije prekida predsjednici stranaka razmijenili su pisane prijedloge i svoja gledišta na Čovićev dokument 'Osnove Ustava BiH' u sklopu pregovora o mogućim ustavnim promjenama u toj zemlji. Po riječima glasnogovornika HDZ-a BiH Miše Relote, po Čovićevu prijedlogu, BiH bi bila federalna država s četiri teritorijalne jedinice. Dokumentom su također definirane ovlasti države i teritorijalnih jedinica te mjere za uspostavu učinkovitije vlasti u BiH. Trojica čelnika dogovorila su se da će pregovore o ustavnim promjenama nastaviti za desetak dana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene