Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pojačavaju intenzitet suradnje

Najavljena koalicija Dodika i Čovića: Hoće li novi politički savez štetiti Bošnjacima?

Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović)
Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović) Twitter/Dragan ?ovi?
Aktualno Galerija +0 Dragan Čović i Milorad Dodik (Foto: Twitter/Dragan Čović) Galerija 1/1 >>
Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Milorad Dodik potvrdili su kako će njihove stranke nastaviti dosadašnju suradnju i koalirati pri uspostavi nove vlasti u Bosni i Hercegovini na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu.

Čović i Dodik predvodili su izaslanstva dvije stranke na pregovorima vođenim tijekom dana u Istočnom Sarajevu, a nakon toga novinarima su kazali kako je postignut dogovor i o koaliranju i o zajedničkim politikama koje bi trebalo provoditi u iduće četiri godine.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Ugrožena sigurnost Na Dodika se sprema atentat? "Sve je spremno, imaju i oružje" Milorad Dodik Kaos u Sarajevu VIDEO Počelo suđenje Miloradu Dodiku: Njegova stranačka kolegica prostački vrijeđala sutkinju

Predsjednik HDZ BiH kazao je kako žele nastavak postojeće suradnje sa SNSD-om pojačanim intenzitetom, a kao glavnu zadaću spomenuo je potrebu izmjene izbornog zakona kako se ne bi ponovilo da jedan narod drugome bira predstavnike u tijelima vlasti.

Iako je izgubio izbornu utrku za člana Predsjedništva BiH Čović je kazao kako je zadovoljan jer je HDZ BiH ostvario "izvrsne rezultate" pa je stranka postala nezaobilazna u pregovorima u uspostavi nove vlasti.

"Tražit ćemo partnere za dogovore kako bi se riješila otvorena pitanja", kazao je Čović.

Potvrdio je i kako će HDZ otvoriti pregovore sa svim strankama koje okupljaju bošnjačko biračko tijelo kako bi se utvrdilo kakvu je većinu moguće postići jer još nije jasno kako će izgledati vladajuća koalicija na razini Federacije BiH, gdje se za pozicije u vlasti natječu Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP BiH).

Dodik je pak Čovića pohvalio "za konstruktivan pristup" u proteklim godinama suradnje, ne krijući zadovoljstvo jer će se s time nastaviti.

"Naša suradnja će se produžiti i na buduće vrijeme i dogovorili smo se pratiti pri konstituiranju svih razina vlasti", kazao je Dodik navodeći kako će dvije stranke jedna drugoj ponuditi srazmjerno sudjelovanje i u entitetskim vladama.

Po njegovim riječima, dogovorena je uspostava zajedničkih politika čiji je cilj da BiH što prije postane kandidat za članstvo u EU, da se ojača suverenitet BiH zatvaranjem Ureda visokog predstavnika (OHR) i eliminiranjem stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH te donese novi izborni zakon koji bi eliminirao mogućnost zloporaba kakvih je, kako je kazao, bilo u prošlosti.

Najavio je kako će u Republici Srpskoj već idućeg tjedna otvoriti proces uspostave svojih tijela vlasti i to okončati početkom prosinca, a potvrdio je i kako je SNSD zainteresiran za sudjelovanje u vlasti u Federaciji BiH, gdje je to moguće, kroz partnerstvo sa HDZ-om.

Ustvrdio je kako suradnja HDZ-a i SNSD-a neće biti na štetu "nikoga trećeg" odnosno Bošnjaka, čija se "politička reprezentacija" odnosno odluka o koalicijama još uvijek očekuje.

"Trećeg partnera pozivamo kako bismo surađivali u rješavanju nagomilanih problema", kazao je Dodik, ali je dodao kako je najveća odgovornost za budućnost BiH sada na bošnjačoj političkoj eliti koja, po njegovu sudu, mora više voditi računa o interesima drugih naroda kako se u BiH ne bi ponovila greška bivše Jugoslavije.

HDZ BiH je sa svojim koalicijskim partnerima u novom sastavu Zastupničkog doma parlamenta BiH, koji ima 42 mjesta, dobio 5 mandata, dok je SNSD dobio 6 mandata, ali je Dodik u međuvremenu uspio potaknuti raskol u oporbenim strankama pa je Srpskoj demokratskoj stranci (SDS), koja je dobila 4 mandata, praktično oteo jednog zastupnika.

Dio SDS-ovih zastupnika odlučio je koalirati s Dodikom i na razini RS pa je jedina prava oporba u tom entitetu ostala Partija demokratskog progresa (PDP), čiji je počasni predsjednik i član Predsjedništva BiH na odlasku Mladen Ivanić u ponedjeljak potvrdio kako se to neće promijeniti.

"PDP je nakon izbora ostao potpuno jedinstven", kazao je Ivanić na konferenciji za novinstvo ističući kako se ta straka nije "uprljala" nakon izbora, aludirajući na lomove u SDS-u i još nekim oporbenim stranakama koje su prihvatile Dodikov poziv za postizborno koaliranje. (Hina) 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene