Dragan Čović (Pixsell)
Dragan Čović (Pixsell)

Ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju nemoguć je bez temeljite promjene zakonodavnog susta, smatra Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH na odlasku.


Dragan Čović je izjavio kako su ustavne promjene Bosne i Hercegovine nužan preduvjet za ulazak te zemlje u Europsku uniju. Podsjetio je i na problem političke podpredstavljenosti Hrvata u BiH nakon što su na posljednjim izborima Bošnjaci preglasali Hrvate pri izboru članova državnog vrha.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Petrović za Dnevnik Nove TV analizira što Hrvati mogu očekivati nakon zatvaranja birališta u BiH Ljubuški i Široki Brijeg pred izbore (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvate u BiH brine budućnost nakon novih izbora: ''Hrvatski političari ne vode dovoljno računa o nama''

"Ustavne odredbe se svakako moraju prilagoditi ambijentu u Bosni i Hercegovini i našim maštanjima o europskoj budućnosti i svemu onome što mislimo napraviti u reorganiziranoj BiH. To bez izmjene ustava svakako neće ići", rekao je Čović sinoć u Mostaru. 

Pri tome je pojasnio i kako će reformi ustava vjerojatno morati prethoditi i izmjena izbornog zakona kako bi se zajamčilo da brojniji narodi, prije svega Bošnjaci, ne nameću Hrvatima predstavnike u vlasti. Prema sadašnjem Izbornom zakonu BiH, Hrvati nemaju izglede izabrati svog člana državnog Predsjedništva zbog brojčane premoći Bošnjaka nad pripadnicima hrvatskog naroda. 

''Igra koja se vodila zadnjih nekoliko mjeseci rezultirala je time da je brojniji narod poslao poruku nama Hrvatima: 'koliko god da ste homogeni ili se organizirali, ako dobijete 100 posto glasova mi ćemo vam izabrati predstavnike'", rekao je Čović.

Dodao je kako će hrvatske stranke poslati jasnu poruku te da će izmjena izbornih propisa po presudi Ustavnog suda u predmetu Bože Ljubića o legitimnom političkom predstavljanju predstavljati preduvjet za uspostavu i bolje funkcioniranje vlasti.

Treći izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, većinom glasova bošnjačkih birača mimo većinske volje Hrvata izazvao je velike političke i nacionalne frustracije kod hrvatskog naroda. Organiziran je veliki prosvjed u Mostaru, a u 20-tak većinskih hrvatskih općina u BiH on je proglašen nepoželjnom osobom.(Hina)