Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL)
Milorad Dodik (Foto: Armin Durgut/PIXSELL) Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Bilo je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u Republici Srpskoj jer su njihovi problemi riješeni, rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik u četvrtak o jučerašnjim razgovorima s hrvatskim državnim vrhom o kojima je odmah izvijestio srbijanskog predsjednika.


Dodik je novinarima u Istočnom Sarajevu kazao kako je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića zvao u jutarnjim satima i prenio mu o čemu je u srijedu razgovarao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Vezani članci Milorad Dodik Otvorena istraga protiv Milorada Dodika: On se uz rakiju zabavljao s harmonikašem Milorad Dodik doveo harmonikaša na Predsjedništvo BiH - 3 VIDEO Harmonika, pjesma, rakija: Dodik se sprda s Predsjedništvom BiH, pogledajte koga je doveo u svoj kabinet

"Vučić može biti odličan sugovornik i hrvatskim institucijama kako bi se riješila otvorena pitanja među državama i među narodima", obrazložio je Dodik svoje referiranje srbijanskom predsjedniku o sadržaju razgovora s hrvatskim dužnosnicima.

U Zagrebu su dominirale teme infrastrukturne suradnje, posebice režim na graničnim prijelazima no politička su pitanja bila nezaobilazna, rekao je.

"Rekao sam da je došlo do neprihvatljivog skrnavljenja Daytonskog sporazuma i da je neprihvatljivo da Hrvatska i Srbija kao potpisnice (sporazuma) ne budu članice Vijeća za provedbu mira (PIC)", kazao je Dodik sugerirajući da bi Zagreb i Beograd zajedno s najutjecajnijim zapadnim državama, Rusijom te Turskom kroz PIC trebali imati mogućnost kontrolirati djelovanje Ureda visokog predstavnika (OHR).

Ustvrdio je da BiH može funkcionirati samo na temeljima "izvornog Daytona", a Hrvati moraju imati zajamčena prava konstitutivnog naroda i sve to bi se trebalo osigurati "dijalogom između unutarnjih faktora i bez međunarodnog intervencionizma".

Po Dodiku problemi Hrvata u RS riješeni

Na novinarsko pitanje o položaju Hrvata u Republici Srpskoj, Dodik je odgovorio da mu to nije predstavljalo nikakav problem u razgovorima s Milanovićem i Plenkovićem.

"Bilo mi je lagodno u Zagrebu razgovarati o položaju Hrvata u RS", kazao je i konstatirao da položaj Hrvata u tom entitetu "više nije tema koja zahtijeva neko rješavanje".

Dodik tvrdi da su svi problemi Hrvata koji žive u RS riješeni, a kao dokaz za to ponudio je konstataciju da je njihove interese godinama zastupao HDZ-ov ministar za izbjeglice u entitetskoj vladi.

Kao dodatni argument za te tvrdnje konstatirao je da će biti izmještene trase planiranih autocesta kako ne bi prolazile kroz hrvatska povratnička naselja.

Na sastanku Dodika i Plenkovića u Zagrebu u srijedu potvrđeno je da će trasa autoceste Banja Luka – Prijedor ići alternativnim pravcem čime će se zaštititi imovina Hrvata na tom području i izbjeći rušenje njihovih kuća.

Izjavu novinarima Dodik je u četvrtak zaključio konstatacijom da njega zapravo Hrvati vole pa to pokazuju i na izborima.

"Reći ću vam da je znatan broj Hrvata u RS glasovao za Milorada Dodika", kazao je aludirajući na ishod posljednjih općih izbora iz 2018. godine na kojima je u trci za člana Predsjedništva BiH pobijedio Madena Ivanića.

Dodik tvrdi da su njegovoj pobjedi doprinijeli upravo glasovi Hrvata, a za Ivanića navodno su glasovali Bošnjaci.

Na teritoriju današnje RS 1991. godine živjele su 144 tisuće Hrvata i činili 9,2 ukupnog broja stanovnika.

Na posljednjem popisu iz 2013. godine Hrvata je u tom entitetu bilo tek nešto više od 29 tisuća, a njihov se udio smanjio na 2,4 posto.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je reagirala na Dodikove istupe u četvrtak izjavom da je na teritoriju RS na djelu diskriminacija Bošnjaka i Hrvata kojih je zaposlenost u javnom sektoru u tom entitetu minimalna.

"Broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u javnom sektoru se može na prste nabrojati, a uz to im se pokušava oduzeti pravo na materinski jezik.

"Očekujem da gospodin Dodik djelima dokaže ono o čemu je jučer pričao u Zagrebu, a neka mu Hrvati iz RS i banjolučki biskup Komarica budu svjedoci njegovih napora", izjavila je Turković.

Hrvatski i bošnjački član državnog vrha BiH kritizirali su u srijedu hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića što primaju Dodika, poznatog po tome što dovodi u pitanje opstanak BiH i zagovara otcjepljenje Republike Srpske.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju