Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Povlačenje vode s poplavljenih područja oko Doboja, razotkrilo je posmrtne ostatke osoba ruku vezanih na leđima.


Rijeka Bosna se povukla i razotkrila zastrašujući prizor - posmrtne ostatke dviju osoba, čije su ruke žicom vezane na leđima. Tijela su bila položena potrbuške. '''Žrtve su pronašli radnici Elektrodistribucije prilikom sanacije elektromreže, a posmrtni ostaci nalazili su se na površini terena jer je voda uslijed bujice, uslijed ovih poplava odnijela površinski sloj zemlje', rekla je Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe BiH.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Potresna snimka iz Doboja - dan nakon katastrofe Slika nije dostupna A sada slijedi najstrašnije: Rijeka izbacuje tijela utopljenika!

Stručnjacima nije trebalo dugo da posmrtne ostatke povežu s nemilim događajima iz prošlosti. Vjeruju da je poplava razotkrila masovnu grobnicu iz srpnja 1992. godine, za kojom se dosad neuspješno tragalo.

U masovnoj grobnici kod Prijedora pronađena tijela 268 žrtava

'Nekih 400 metara uzvodno od ovog mjesta nalazi se željezni most, gdje je prema našim informacijama ubijeno 16 Bošnjaka iz mjesta Jablanica, na području Maglaja', dodaje Čengić.

U ranijim ekshumacijama pronađene su četiri žrtve. Posmrtni ostaci još dviju osoba poslani su na DNK analizu u Visoko. Za preostalim Bošnjacima koji su nestali prije 22 godine, potraga se nastavlja. Područje opustošeno nedavnim katastrofalnim poplavama, pretražuje se ručno i bagerima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook