Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobitnik Nobelove nagrade pozvao na borbu protiv siromaštva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bangladeški ekonomist Muhammad Yunus primio je Nobelovu nagradu za mir na svečanoj ceremoniji u Oslu i tom je prilikom pozvao svjetske čelnike da nastave borbu protiv siromaštva i prestanu trošiti novac na ratove poput onog u Iraku.

Yunus, nazvan bankarom siromašnih, i Grameen Banka koju je osnovao dobili su Nobelovu nagradu za mir za svoj rad u spašavanju milijuna ljudi od siromaštva dajući im male beskamatne kredite, posebice ženama u ruralnom Bangladešu.

Pročitajte i ovo Rizik od siromaštva - 4 Rizik od siromaštva Sve nas više jedva spaja kraj s krajem, Plenković kaže da izmišljamo: "To su pokušaji fabriciranja kriza kojih u Hrvatskoj realno nema" Brinu li političari o siromašnima? Dnevnik Nove TV pita Brinu li političari dovoljno o siromašnima? Pogledajte kako ste glasali

'Siromaštvo je prijetnja miru', rekao je Yanus u govoru primajući nagradu.

Yunus i predstavnica banke Grameen Mosammat Taslima Begum primili su zlatne medalje i diplome na svečanosti u gradskoj vijećnici u Oslu kojoj je nazočilo oko tisuću ljudi.

Muhammad Yunus i njegova banka nagradu su dobili u konkurenciji od 191 kandidata. Uz medalje dobili su i novačnu nagradu od 10 milijuna švedskih kruna (oko 1.07 milijuna američkih dolara).

'Među svim kulturama i civilizacijama, Yunus i banka Grameen pokazali su kako i najsiromašniji slojevi mogu raditi na svom razvoju. Dugoročni mir ne može biti postignut ukoliko najveće populacijske grupe ne pronađu način kako se izvući iz siromaštva', objavljeno je u priopćenju tajnog petočlanog odbora koji je odlučio o nagradi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene