Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobitnici Nobela za mir pozivaju UN na kontrolu trgovine oružjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petnaest dobitnika Nobelove nagrade za mir pozvalo je zemlje članice UN-a na usvajanje plana rezolucije o kontroli međunarodne trgovine oružjem.

O planu što ga podupiru Argentina, Australija, Costa Rica, Finska, Velika Britanija, Japan i Kenija u srijedu bi trebali glasovati članovi odbora Opće skupština UN-a koji se bavi pitanjima razoružanja.

Pročitajte i ovo Policija Lice s tjeralice Tijekom rutinske kontrole policija zaustavila muškarca kojeg traži njemačka policija Ilustracija Kako je to moguće Neviđen skandal na aerodromu u Podgorici! Unijela dvije plinske boce u avion i onda prišla pilotu

U pismu upućenom u utorak UN-u dobitnici nagrade za mir, među kojima Dalaj lama, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, kostarikanski predsjednik Oscar Arias i članovi organizacije Amnesty International, pozivaju vlade na usvajanje rezolucije čiji bi cilj bio prekid neodgovornog izvoza oružja, čime se nanosi osobna šteta svim ljudima te se izazivaju velika materijalna uništenja.

Ukoliko plan rezolucije bude usvojen, osnovat će se skupina vladinih stručnjaka čija će zadaća biti razmatranje preciznog područja djelovanja kao i parametara Sporazuma o trgovini oružjem o čemu će se 2008. izvijestiti Skupština.

Većina zemalja članica izrazila je spremnost davanju potpore planu rezolucije. Među njima su tri od šest najvećih izvoznica oružja na svijetu - Njemačka, Francuska i Velika Britnija, nekoliko izvoznica poput Brazila, Bugarske i Ukrajine te zemlje u kojima vlada nasilje - Kolumbija, Haiti, Liberija, Ruanda i istočni Timor. Promatrači sa žaljenjem zaključuju da su mali izgledi da se za plan rezolucije izjasne i drugi veliki izvoznici oružja poput Kine, SAD-a, Egipta, Indije, Irana i Rusije.

"Mi dobitnici Nobelove nagrade za mir znamo da je temeljno načelo Međunarodnog sporazuma o trgovini oružjem vrlo jednostavno - nikakvo oružje ne smije biti predmet transakcije ukoliko će se koristiti za teška kršenja ljudskih prava", rekla je glavna tajnica Amnesty Internationala Irene Khan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene