Kokain, arhivska fotografija (Foto: AFP)
Kokain, arhivska fotografija (Foto: AFP) Foto: Afp

Marokanske vlasti objavile su u nedjelju da je u Casablanci, na zapadu zemlje, zaplijenjen 541 kilogram kokaina skrivenog u kontejneru iz Južne Amerike.


Uhićeno je šest osoba, među kojima Brazilac za kojeg se smatra da je mozak te zločinačke mreže, prema priopćenju Središnjeg pravosudnog istraživačkog ureda BCIJ.

Vezani članci U velikoj akciji talijanske policije uhićen Hrvat koji je švercao kokain od 100 milijuna eura Uhićen i Hrvat: U velikoj akciji talijanske policije pali šverceri kokaina vrijednog 100 milijuna eura Policija uhvatila dilera u Zagrebu - 1 Pao diler na zagrebačkoj Trešnjevci: Policija kod njega pronašla kokain, marihuanu, vagu i novac

Zaplijenjeno je pet automobila i velik iznos novca. Prema prvim elementima istrage radi se međunarodnim ograncima mreže i njezinim vezama s kartelima Latinske Amerike, koji sada koriste strateški položaj Maroka kao tranzitnu točku prema Europi, navodi isti izvor.

Tijekom posljednjih deset godina razvili su se novi putevi trgovine kokaina prema Europi iz središnje Amerike, najčešće preko zapadnoafričkih zemalja i nedavno preko sjeverne Afrike, prema nedavnom izvješću Ureda Ujedinjenih naroda protiv droge i kriminala. Marokanske vlasti posljednjih su godina izvele više zapljena kokaina iz Južne Amerike. (Hina)