Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski premijer Dmitrij Medvedev na tiskovnoj konferenciji rekao je kako se nada da će vlasti u Kijevu 'imati dovoljno mozga' da spriječe daljnju eskalaciju sukoba na istoku zemlje.


Ruski premijer Dmitri Medvedev ocijenio je u utorak kako je Ukrajina 'na rubu građanskog rata' dok istodobno vlasti u Kijevu raspoređuju oružane snage na istoku zemlje suočene s akcijama proruskih separatista.

Vezani članci Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Rusija poručuje da Ukrajina ima priliku napraviti pozitivnu promjenu Slika nije dostupna EU ponovila podršku Ukrajini nakon obnove napetosti s Rusijom

'Reći ću kratko: Ukrajina se nalazi na rubu građanskog rata i to je strašno', kazao je Medvedev na tiskovnoj konferenciji a prenose ruske novinske agencije. Dodao je kako se nada da će vlasti u Kijevu 'imati dovoljno mozga' da spriječe daljnju eskalaciju sukoba na istoku zemlje.

Ukrajinska vojska preuzela zračnu luku, 11 poginulih: 'Nećemo pucati na mirne ljude. Pregovaralo se, ali bez uspjeha'

Istodobno je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina kazao kako u istočnoj Ukrajini nema ruskih vojnih snaga i da su sve tvrdnje o njihovu prisustvu apsurdne.

Po njegovim riječima zapadne vlade namjerno ignoriraju ruska uvjeravanja s tim u vezi, ocijenivši da one ne žele čuti izjave ruske strane. U međuvremenu je rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo kako će nove sankcije Europske unije Rusiji zbog Ukrajine biti 'neutemeljene i kontraproduktivne', dan nakon odluke EU-a da proširi svoje ciljane sankcije.

'Umjesto da nas straši novim paketom sankcija, Europska unija bi se trebala usredotočiti na zajedničko traženje rješenja za unutarnju ukrajinsku krizu', poručuje ministarstvo u priopćenju. 'Sve sankcije protiv Rusije su neutemeljene i kontraproduktivne', ističe se u priopćenju.

Naoružani proruski pobunjenici u ponedjeljak su na istoku Ukrajine krenuli u ofenzivu, od ruskoga predsjednika Vladimira Putina tražeći pomoć, nakon čega je predsjednik Oleksandr Turčinov najavio protuterorističku akciju na sjeveru Donjecka koja, kako je rekao, ima za cilj zaštititi ukrajinske građane, prekinuti teror, kriminal i pokušaje 'komadanja' zemlje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook