Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedmogodišnja djevojčica iz Afganistana prije godinu dana bila je pred nemilom sudbinom udaje za 19-godišnjeg mladića, zbog duga kojeg je napravio njezin otac, kako bi platio liječničke račune za suprugu. Priča je završila sretno uz pomoć jedne američke odvjetnice i reakcije udruga za zaštitu prava djeteta.


Taj Mohammad živio je s obitelji na jugu Afganistana u provinciji Helmand, no kako su tamo sukobi svakodnevni, odlučio je preseliti obitelj u predgrađe Kabula, u potrazi za boljim i mirnijim životom. Posao nije mogao naći, a obitelj mu je patila, posebice kad je stigla zima. Supruga mu je završila u bolnici a trogodišnji sin je umro od hladnoće.

Vezani članci Diana Percač, predstavnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Problemi s lijekovima: "Dugovi rastu enormnom brzinom. Ovakvim tempom brzo ćemo se naći u ozbiljnom problemu" Predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač Veledrogerije ograničile isporuku lijekova i medicinskih proizvoda, dug prešao rekordnih 6 milijardi kuna

Očajni Mohammad posudio je 2.500 dolara kako bi platio liječničke račune supruge i druge troškove obitelji. Kako novac nije mogao vratiti, ostala mu je samo jedna opcija, udati tada šestogodišnju kćer naggmu za 19-godišnjeg sina čovjeka od kojeg je posudio navedeni iznos novca.

Afganistan: Hrvata (33) sumnjiče da nije spriječio pokolj 13 osoba

"Bila je to teška odluka. Svi udaju djecu, no udati Nagmu samo tako bilo je jako teško", rekao je Mohammad za CNN.

Kad su udruge za zaštitu prava djece čule za taj slučaj, oštro su reagirale i stupile su u kontakt s američkom odvjetnicom Kimberly Motley, koja je slučaj objeručke prihvatila.

Iskoristivši svoje kontakte i iskustvo u Afganistanu (prethodno je obučavala odvjetnike u toj zemlji u sklopu programa američke vlade), uspjela srediti da se sazove skup afganistanskih starješina poznat kao Jirga. Tamo je dogovoreno kako nagma neće provesti udaju, a anonimni donator otplatio je Mohammadove dugove.

Nedavno su Mohammad i njegova kći te sin (9) posjetili afganistanski Nacionalni glazbeni institut, školu koja prihvaća djecu bez roditelja i siromašnu djecu. Ponudili su smještaj za oboje djece.

Mohammad je neizmjerno zahvalan Motley na svoj pomoći, jer bez nje, on bi danas ostao bez kćeri, a njegova kći bi ostala bez oca u tako ranoj dobi.

Iako je Mohammad zapravo iznevjerio nagmu, ona odbija napustiti ga i čvrsto ga je držala za ruku u Institutu, jer tako se osjeća najsigurnije. Mohammad kaže da je spreman napravit sve što mu Motley predloži iz zahvalnosti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook