Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Iranska TV

Djelomično prebrojavanje glasova potvrdilo rezultat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska državna televizija objavila je da je djelomično prebrojavanje glasova sa spornih predsjedničkih izbora 12. lipnja potvrdilo izborni rezultat.

Službeni rezultati objavljeni dan nakon izbora pokazali su da je konzervativni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uvjerljivo pobijedio, no njegov umjereni protukandidat Mir Husein Musavi ocijenio je da su izbori namješteni i zatražio njihovo poništavanje.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Iranska televizija u svom je programu na na engleskom jeziku, Press TV, obavila poruku: 'Iran: djelomično prebrojavanje glasova potvrđuje izborni rezultat'. Pojedinosti nisu objavljene. Iransko vrhovno zakonodavno tijelo Vijeće čuvara ranije je objavilo kako je spremno na ponovno prebrojavanje deset posto glasačkih listića, no zasad nije jasno odnosi li se vijest Press TV-a upravo na to.

Početkom ovoga tjedna, glasnogovornik vijeća, koje potvrđuje izborne rezultate, odbacio je mogućnost poništenja izbora rekavši da nisu otkrivene velike nepravilnosti. No, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei odobrio je zahtjev Vijeća da se za pet dana produži rok za zaprimanje i razmatranje pritužbi na izbore.

Musavi traži neovisno povjerenstvo

Mir-Hosein Musavi, poraženi iranski predsjednički kandidat koji osporava izborne rezultate smatra da bi se cijeli spor oko izbora najbolje riješio osnivanjem neovisnog odbora koji bi istražio sve okolnosti, dok njegovi pristaše dalje organiziraju prosvjede, a vlast odgovara nasiljem i uhićenjima, među ostalim i 25 novinara zabranjenog pro-Musavijeva dnevnog lista.

Musavi i milijuni drugih Iranaca optužuju vlasti za golemu izbornu prijevaru kojom je dotadašnji predsjednik Mahmud Ahmadinedžad 12. lipnja odnio uvjerljivu pobjedu i osvojio novi mandat. Analiza odvijanja izbora i konačna odluka o izbornim rezultatima, po iranskom ustavu, u ovlasti je Vijeća čuvara, ali Musavi i druge oporbene skupine sumnjaju u nepristranost članova vijeća, u kojem je šest svećenika i šest pravnika, zbog njihove snažne potpore Ahmadinedžadu.

'Zato bismo trebali ustanoviti odbor za utvrđivanje činjenica koji bi morao biti nepristran, učinkovit, hrabar i čije bi zaključke trebale priznati sve strane', stoji u priopćenju objavljenom na Musavijevoj internetskoj stranici, uz napomenu kako bi odbor trebao pažljivo istražiti cijeli tijek izbornog postupka.

Uhićeno 25 novinara

Osim prosvjednika, iranske su se vlasti obrušile i na novinare, pa je u ponedjeljak uhićeno 25 djelatnika, novinara i drugog osoblja, zabranjenog dnevnog lista Kalameh-Sabza, sklonog Musaviju. Policija je upala u redakciju dnevnika zato što je ona, po iranskim vlastima, stožer iz kojeg se vodi 'psihološki rat' protiv zemlje i zato što je povezana s disidentskim medijima i stranim krugovima.

'Policajci koji su upali u redakciju nisu pokazali nikakav nalog. Pet ili šest uhićenih su članovi osoblja, a ostalo su novinari', rekao je Alireza Behešti, član uredništva lista čije je pokretanje bilo odobreno neposredno prije izbora i koji je zabranjen dan nakon što su održani. Behešti je dodao kako je navečer na slobodu pušteno pet novinarki te da se nastavlja ispitivanje ostalih uhićenika. Vjeruje se kako su novinari Kalameh-Sabza nakon zabrane izlaženja dnevnika nastavili raditi za dvije Musavijeve internetske stranice, Kalameh i Ghalam-News.

Iranski mediji smiju objavljivati samo od vlasti odobrene priče o prosvjedima, a stranim medijima nametnuta su stroga ograničenja, među kojima je i zabrana pristupa prosvjednim skupovima te se svako kršenje odredbi kažnjava uhićenjem ili protjerivanjem novinara. Vlasti su objavile da je uhićen grčki novinar Jason Fowder koji je radio za američki dnevnik Washington Times, dok je dva dan prije uhićen i kanadski novinar iranskog podrijetla Maziar Bahari koji radi za američki tjednik Newsweek. Isti je dan iz Irana protjeran i stalni dopisnik BBC-a Jon Leyne. Osim novinara, posljednjih su dana uhićeni deseci političkih dužnosnika i stotine prosvjednika.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene