Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija Nemoj postati lovina

Djeca su sve češće žrtve seksualnih predatora na internetu: "Zvalo nas je dijete tik pred susret s tom osobom. Bilo je preplašeno"

Nemoj postati lovina, akcija je MUP-a upućena djeci i roditeljima koji su sve češće žrtve seksualnih predatora na internetu. Nažalost, tek 10% slučajeva se prijavi, što znači da je maloljetnih žrtava seksualnih nasilnika, nekoliko stotina na godinu.

"Imali smo nedavno slučaj djeteta od 15 godina. Zvalo je tik prije odlaska da se nađe s tom osobom jer se osjećalo prestrašeno", govori Vesna Katalinić, socijalna radnica Hrabrog telefona.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Policijska pratnja za Turudića - 3 slučaj turudić Potvrđeno Dnevniku Nove TV: I predsjednikov i premijerov ured izvještaj o mjesec dana staroj pucnjavi imali su - u isto vrijeme

Prema podacima Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba, 2013. tek 2,3% djece se dopisivalo sa nepoznatim osobama, 2019. to radi 68% njih. 

S nepoznatom osobom 2013. je na susret otišlo 8% mladih , 2019. svako treće dijete, tj. 35% njih je otišlo na susret sa nepoznatom osobom

"Mi smo mladima dali alat, ali nismo ih naučili kako ga koristiti", objašnjava Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece.

Stručnjaci imaju savjete za mlade. 

"Prije nego što neki sadržaj postaviš online, pet puta promisli želiš li da taj sadržaj ikad vidi tvoje učiteljica, tvoja mama, tvoj razrednik. Ako je odgovor ne, nemoj nikada taj sadržaj staviti na društvenu mrežu", poručuje Buljan Flander.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene