Gebran Bassil i Sigmar Gabriel (Foto: AFP)
Gebran Bassil i Sigmar Gabriel (Foto: AFP) Foto: Afp

Saudijska Arabija povukla je u subotu svog veleposlanika iz Berlina na konzultacije u Rijad te je istodobno uputila protestnu notu njemačkom veleposlaniku u Saudijskoj Arabiji zbog njemačkog stava u slučaju libanonskog premijera Sada Haririja nakon čega je njemačko ministarstvo vanjskih poslova još jednom potvrdilo stavove glede utjecaja Saudijske Arabije na Libanon.


„S obzirom na trenutnu situaciju izražavamo duboku zabrinutost za stabilnost u regiji i pozivamo sve strane na smanjenje napetosti. Istodobno smatramo da je moguće i samo po sebi razumljivo da s partnerima otvoreno govorimo o ovim problemima“, stoji u priopćenju njemačkog ministarstva vanjskih poslova od subote.

Vezani članci Dan nakon napada u gradu Hanauu - 6 Njemačka u šoku: Ubojica se u manifestu hvalio kako nikada nije bio sa ženom. Među žrtvama i državljanin BiH Njemačka policija/Ilustracija (Foto: Sebastian Willnow/DPA/PIXSELL) Strava u Njemačkoj: Hrvat (42) pred dvoje malodobne djece ubio suprugu pa pobjegao

Saudijska Arabija je prije toga povukla svog veleposlanika iz Berlina i uputila protestnu notu njemačkom veleposlaniku u Rijadu zbog toga što je njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel u razgovoru s libanonskim ministrom vanjskih poslova Gebranom Bassilom u četvrtak u Berlinu kritizirao ulogu Saudijske Arabije u događajima ne Bliskom istoku.

„Kao prvo iz Europe mora doći jasna zajednička poruka da se avanturizam koji se posljednjih mjeseci širi regijom više neće šutke trpjeti. Ovaj avanturizam je sad dosegao vrhunac u načinu na koji se odnosi prema Libanonu i načinu na koji se igra s vatrom“, rekao je Gabriel nakon susreta s Bassilom.

Njemačka je izrazila zabrinutost sigurnosnom situacijom u Libanonu nakon ostavke premijera Haririja koji se trenutno nalazi u Francuskoj nakon što je pod nerazjašnjenim okolnostima neko vrijeme proveo u Saudijskoj Arabiji.

U međuvremenu se i putem Twittera oglasio sam Hariri koji opovrgao glasine po kojima je bio nasilno zadržavan u Saudijskoj Arabiji.

„Tvrdnje da sam zadržavan u Saudijskoj Arabiji i da mi nije dopušten odlazak je čista laž. Ja sam na putu prema zračnoj luci, gospodine Gabriel“, poručio je Hariri.

Ministarstvo vanjskih poslova u Rijadu je u subotu u toku dana opravdalo povlačenje svog veleposlanika.

Ovakve izjave izazivaju iznenađenje i neodobravanje kraljevine Saudijske Arabije koja smatra da takve izjave, koje se zasnivaju na netočnim informacijama, ne vode cilju, a to je stabilnost u regiji“, stoji u priopćenju ministarstva u Rijadu. U istom priopćenju se navodi kako se izražava nada da se radi isključivo o stavovima Sigmara Gabriela a na Njemačke s kojom kraljevina Saudijska Arabija“ njeguje izvrsne odnose“. (Hina)