Dim od šumskih požara koji bjesne sjeverno od Sydneyja obavio je taj australski grad u četvrtak, a vlasti su zbog visokih temperatura i snažnih vjetrova izdale upozorenja o velikoj opasnosti od požara diljem istočnih i južnih regija zemlje.

Galerija


Drugi put u tri dana ministarstvo zdravstva savjetovalo je školama da ne puštaju djecu van, a meteorolozi su rekli kako je malo vjerojatno da će se dim povući u idućih nekoliko dana dok požari i dalje gore sjeverno od Sydneyja.

Stotine šumskih požara već tjednima gore uzduž istočne obale, ali je pojava novih na temperaturi od 40 stupnjeva u južnoj Australiji u srijedu prouzročila evakuaciju stanovništva nedaleko od Adelaidea.

Na vidikovcu Papuk u blizini Požege zapalio se autobus pun djece (Foto: Pixsell,Ivica Galovic) - 4 Zapalio se autobus pun djece kod Požege, spasila ih je brza reakcija vozača

Opskrba električnom energijom prekinuta je za 6000 objekata u zoni požara na poluotoku Yorke u Južnoj Australiji kako bi se izbjegla mogućnost nastanka požara zbog iskrenja električnih vodova.

Država Victoria sprema se u četvrtak za potencijalno katastrofalne požare dok se očekuje rast temperatura iznad 40 stupnjeva.

Šestero ljudi je poginulo, a uništeno je gotovo 600 domova od početka izbijanja požara prošlog mjeseca.

Policija je pokrenula postupak protiv 54 osobe od kolovoza zbog kršenja zabrane paljenja vatre. (Hina)