Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Italija bez ljudi koji su zbog praznih novčanika prisiljeni kopati po kontejnerima – vizija je tamošnjih populista, barem tako tvrde.


Zbog novca iz državnog budžeta kojeg su namijenili kako bi iskorijenili siromaštvo u svojoj zemlji, talijanska je vlada krajem godine ušla u veliki obračun s Europskom komisijom.

Vezani članci Plaćanje karticama: Ilustracija - 1 Svjedočimo li izumiranju gotovine? Za nove generacije keš više nije kralj, Hrvatska tu nije iznimka Ilustracija Desetogodišnjak došao u školu s 3000 eura te počeo dijeliti novac: Napravio je to iz samo jednog razloga

Osobama koje žive u siromaštvu, a traže posao, vlast će na račun uplaćivati do 780 eura (oko 5.800 kuna) mjesečno, te im djelomično uplaćivati novac u mirovinski fond, piše Politico.

No, pitanje je što zapravo rade populisti - iskorjenjuju siromaštvo ili ga samo umanjuju? Jer, prema Bloombergu, broj Talijana koji žive u siromaštvu samo u godinu dana povećao se za 300.000 pa je upitno je li ovo što populistička vlada radi iskorjenjivanje siromaštva ili ublažavanje brzorastućeg problema.

U Italiji živi nešto više od 60 milijuna ljudi, od čega ih više od pet milijuna živi u apsolutnom siromaštvu koje je maha posebno uzelo na jugu, i inače slabije razvijenijem dijelu Italije. Apsolutno siromaštvo odnosi se na stanje u kojem si osoba košaricu dobara i usluga koji su joj potrebni za prihvatljive uvjete života ne može priuštiti. A taj broj raste od 2006.

Zašto su se oko talijanskog budžeta toliko uzburkali duhovi?

Čelnici Komisije hvatali su se za glavu kada su vidjeli kako ta europska država, koja je ionako već na rubu recesije šakom i kapom namjerava, umjesto ulagati, novac – jednostavno dijeliti siromašnima.

Prema posljednjim procjenama Komisiji, već i jesu u tehničkoj recesiji s predviđenim gospodarskim rastom od 0,2 posto ove godine.

Bio je to prvi budžet nacionalne Vlade za kojeg je Europska komisija rekla: ''No pasaran''.

Da bi iskorijenili siromaštvo, Talijani su se namjeravali zadužiti dodatne dvije milijarde eura, ali su nakon svađe s Komisijom koja je rezultirala kompromisom, od toga odustali.

Italija je treća najveća ekonomija u eurozoni i o njoj ne ovisi samo 60-ak milijuna Talijana. Ima drugi po veličini dug u eurozoni, kojeg su obećali smanjiti, ali s ovom novom politikom teško da će to u dogledno vrijeme i uspjeti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju