Francuski specijalci (Foto: AFP)
Francuski specijalci (Foto: AFP) Foto: Afp

Potpukovnik policije Arnaud Beltrame pokazao je u petak izvanrednu hrabrost tijekom talačke krize u Trebesu, na jugu Francuske predajući se otmičaru u zamjenu za oslobađanje talaca.


Časnik (45) je "spasio živote i služi na čast našoj vojsci i našoj zemlji", rekao je predsjednik Emmanuel Macron odajući priznanje za "hrabrost" tom policajcu koji se "trenutačno bori za život".

Vezani članci Lara Švigir, reporterka Hrvatska postaje strateško skladište EU-a za biološke i nuklearne prijetnje: Otkrivamo o čemu je točno riječ Ilustracija Pronašao novčanik s 2000 kuna i odnio ga u policiju: Nije ni sanjao kakvu će grozotu napraviti nagrađeni policajac

Napadač je ubio dvije osobe u supermarketu u okolici Carcassonnea, na jugu Francuske, kada je Beltrame "izlažući život opasnosti odlučio predati se u zamjenu za taoce koje je otmičar držao u supermarketu", rekao je državni odvjetnik u Parizu Francois Molins na tiskovnoj konferenciji.

Policajac je "ostavio svoj telefon otvoren na stolu (...) i kada smo čuli pucnjeve GIGN (elitna postrojba redarstvenih snaga) je intervenirao" i ustrijelio napadača koji je tvrdio da pripada džihadističkoj skupini Islamskoj državi, rekao je novinarima nešto ranije ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb.

"To je herojski čin na kakav su naviknuti policajci koji služe svojoj zemlji", zaključio je ministar.

Napadač je policajca dvaput pogodio hitcem i zadao mu je više udaraca nožem, rekao je za AFP izvor blizak istrazi.

Nekoliko trenutaka kasnije, izlazeći iz bolnice u kojoj leži policajac, ministar je dodao da njegov čin zaslužuje "priznanje čitave zemlje".

Zanimljivo je da je taj časnik, oženjen bez djece, u prosincu 2017. sudjelovao u vježbi u kojoj se simuliralo masovno ubojstvo u supermarketu na tom području, piše regionalni dnevnik La Depeche du Midi.

Redarstvene snage redovito izvode takve vježbe kako bi bile spremnije za intervenciju u slučaju napada. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju