Pet tisuća prosvjednika "žutih prsluka" u subotu je marširalo francuskom prijestolnicom, što je deseti vikend zaredom demonstracija protiv vlade francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Galerija


Prosvjednici su se okupili kod Doma invalida u Parizu, u blizini francuskog parlamenta. Tijekom marša su bili miroljubivi, no mnogi su dućani ostali zatvoreni u slučaju mogućih nereda.

Vezani članci Sukobi Žutih prsluka i policije u Parizu, ilustracija Prosvjeduju protiv rasta cijene goriva i politike Macrona: Policija suzavcem rastjerala "žute prsluke" s pariških trgova Ivana Petrović "Macrona je osupnulo Plenkovićevo izvješće o stanju na granici Hrvatske i BiH"

Policijski izvori tvrde kako je na ulicama bilo oko 5 tisuća prosvjednika od kojih su se neki okupili u blizini Elizejskih poljana. Slični prosvjedi održani su i u drugim većim gradovima diljem Francuske. "Macron, odstupi!", uzvikivali su neki od nezadovoljnika.

Drugi su nosili predmete u obliku lijesova kako bi ukazali na više od 10 ljudi koji su dosad poginuli tijekom prosvjeda, većinom zbog prometnih nesreća uzrokovanih blokadama ceste.

Prosvjedi "žutih prsluka", nazvani po fluorescentnim jaknama koje francuski vozači moraju imati u svojim automobilima, započeli su u studenom zbog viših poreza na gorivo. Od poreza se na kraju odustalo, no pokret se pretvorio u šire prosvjede protiv Macrona.

Demonstracije u prosincu u Parizu bile su jedne od najnasilnijih u nekoliko desetljeća. Zapaljeni su automobili te uništeni dućani i poslovnice. Ovaj mjesec nije zabilježeno takvo nasilje, iako je u javnost izašla videosnimka bivšeg francuskog prvaka u boksu koji je udarao policajce. (Hina)