Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spustite se u podzemlje

Deset podzemnih atrakcija koje treba vidjeti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljeto je završilo, a zima je pred vratima. Ako imate novca i vremena za godišnji odmor baš sada, a ne ide vam se na skijanje ili u daleke tropske krajeve, možda biste trebali razmotriti turističko spuštanje u podzemlje.

Među brojnim tunelima, špiljama, zatvorima pa čak i gradovima, ekipa Yahoo Travela odabrala je deset najboljih podzemnih mjesta koje morate vidjeti.

Pročitajte i ovo Huligani tijekom nereda na derbiju Zvezde i Partizana u Beogradu (Foto: AFP) Novi detalji Huligane iz Hrvatske unajmio beogradski član podzemlja povezan sa zloglasnim klanom Slika nije dostupna "MJESEČEVA PRINCEZA" Otkrivena Mjesečeva tajna koja bi mogla otvoriti put širenju čovječanstva u svemir

>> Nevjerojatna ljepota mistične Zmajeve špilje

Špilje Waitomo, Novi Zeland

Ove su špilje nadaleko poznate po krijesnicama koje ih nastanjuju. Posjetiteljima se nudi izlet brodom po podzemnom jezeru uz rasvjetu koju osiguravaju krijesnice. Nezaobilazno je i zaustavljanje u podzemnoj katedrali, poznatoj po iznimnoj akustici.

Podzemna rijeka Puerto Princesa, Filipini

Riječ je o najduljoj plovnoj podzemnoj rijeci na planetu koja teče kroz jedan od najspektakularnijih sustava špilja. Nalazi se i na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a nedavno je zbog svojih posebnosti proglašena i jednim od sedam novih svjetskih čuda prirode. Kako bi se što bolje očuvala, broj posjetitelja svakoga dana je ograničen.

Podzemlje Seattlea

Poznat kao sjedište mnogih visokotehnoloških kompanija, Seattle se može pohvaliti i fascinantnim podzemljem. Nakon velikog požara koji je 1889. godine opustošio grad, izgorjele zgrade su poslužile kao temelji za potpuno novi Seattle. Ulice su podignute na znatno višu razinu, ali pritom se nije zaboravilo ni na uništene kvartove koji su ostali u podzemlju. Dobar dio ih je obnovljen, a danas uske podzemne uličice funkcioniraju kao sjajno turističko odredište.

La Ville Souterraine, Montreal

Turistički atraktivnim podzemljem može se pohvaliti i kanadski Montreal. Riječ je o jednom od najvećih podzemnih kompleksa na svijetu s preko 30 kilometara tunela u kojima ima svega - od šoping centara, hotela i muzeja do sveučilišta pa čak i hokejaške arene. Dodatna je pogodnost da je, za razliku od ostalih destinacija na ovoj listi, ulaz u montrealsko podzemlje potpuno besplatan.

Podrumi Koloseuma, Rim

Tek je nedavno otvoren kompleks podzemnih tunela u kojima su se gladijatori pripremali za borbe do smrti. Na istome su mjestu držane i divlje životinje koje bi bile puštane u arenu. Posjet je moguć u većim grupama u organizaciji jedne privatne rimske agencije.

Ainsworth Hot Springs, Kanada

Izvor vrele mineralne vode koji puni malo podzemno jezero u Britanskoj Kolumbiji idealno je mjesto za kupanje. Poseban ugođaj pritom stvaraju stalaktiti i stalagmiti. Za one koji nisu ljubitelji vrućeg kupanja rezervirani su skokovi niz slap u hladnu vodu.

Rudnik soli Wieliczka, Poljska

Smješten je u okolici Krakowa, a otvoren je prije čak 900 godina. Ukupno se sastoji od oko 200 kilometara tunela i uskih prolaza, a UNESCO ga je stavio i na svoju listu svjetske baštine. Posjetitelji mogu razgledati veliki muzej, koncertnu dvoranu, kapelice izgrađene od soli, a otvoreno je i liječilište za astmatičare.

Špilje tisuću Buda, Dunhuang (Kina)

Usred pustinje na zapadu Kine u podzemlju se nalazi kompleks od nekoliko stotina špilja koje su tijekom razdoblja od oko tisuću godina iskapali budistički redovnici. Ukrasili su ih, naravno, tisućama skulptura i slika Bude koje zauzimaju površinu od čak 46.000 četvornih metara.

Tuneli zatvora Fremantle, Australija

Djeluju zastrašujuće, ali baš zato su i privlačni. Za razgledavanje ovih tunela potrebno se toplo obući, a nije na odmet obuti i gumene čizme. Tijekom dvoipolsatnih razgledavanja mogu se vidjeti prostorije gdje se prije više od 100 godina čuvala voda, a kroz dio potopljenih prolaza organizirana je i plovidba čamcima. Navala je velika te se potrebno predbilježiti unaprijed.

Canal Saint-Martin, Pariz

Od jazz-klubova preko katakombi do muzeja u gradskoj kanalizaciji - Pariz je grad u kojem je podzemlje prilično živo. Jedna od najfascinantnijih atrakcija koju većina turista iz nekog razloga zaobilazi je kanal Saint-Martin kojim je moguće doploviti do tamnica pod Bastiljom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene