Prema procjenama policije, oko pola milijuna zagovornika nezavisnosti Katalonije prosvjeduju u petak u centru Barcelone protiv osuđujućih presuda svojim čelnicima tražeći odcjepljenje od Španjolske. Neredi su posvuda.

Galerija


Požari i nasilje diljem Barcelone u petak navečer. Prema procjenama policije, na ulicama 500.000 ljudi prosvjeduje protiv osuđujućih presuda za katalonske čelnike koji se bore za neovisnost te španjolske pokrajine. 

CNN piše kako je devetero ljudi, od toga četiri maloljetnika, uhićeno. U sukobima tri su policajca ozlijeđena. 

Studenti zamaskiranih lica približavaju se bacajući kamenje i boce pa se povlače nakon intervencije policije.

Sukobi na ulicama Barcelone (Foto: AFP) Sukob na ulicama Barcelone: Prosvjednici bacaju limenke, boce i bengalke na policiju

Prosvjedi u Barceloni (Foto: AFP) Predsjednik katalonske vlade najavio novi referendum o nezavisnosti

„Antifašistička Barcelona“ i „Ulice će uvijek biti naše“, viču prosvjednici. Bacaju dimne kutije i petarde, te pale  kontejnere za smeće postavljajući barikade. Procijenjuje se je u protekle tri noći zapaljeno oko 700 kontejnera. 

Barcelona će još dugo zbrajati štetu. Oštećena su i drveća, pločnici, semafori. Procijenjuje se da se već sad šteta popela na više od 1,5 milijuna eura. Deseci cesta u Barceloni i na prilazu gradu su zatvorene. 

Katalonska vlada molila za mirne prosvjede

U petak je u Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika počeo opći štrajk na poziv sindikata koji podržavaju nezavisnost.

Tisuće prosvjednika došle su u Barcelonu iz ostalih gradova a katalonska vlada i stranke za nezavisnost pozvale su ih na mirne prosvjede.

„Nećemo stati dok ne dođemo do slobode. Ujedinjeni narod nikada neće biti pod represijom“, istaknuo je Marcel Mauri, glasnogovornik civilne organizacije Omnium Cultural navodeći pismo osuđenog čelnika te organizacije Jordia Cuixarta koji je osuđen na 9 godina zatvora zbog poticanja stanovnika na ustanak zbog pripremanja i organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti prije dvije godine.

Ovo je peti dan masovnih prosvjeda nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je ranije u petak da se nikome ne sudi zbog ideja nego zbog kršenja zakona. Poručio je da će izgrednici biti kažnjeni. (Hina)