Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokratima najavljeno povlačenje iz Iraka nedovoljno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici demokrata u Kongresu ocijenili su kako je najavljeno povlačenje 30.000 američkih vojnika iz Iraka do polovice 2008., koje treba potvrditi predsjednik George W. Bush, 'nedovoljno i neprihvatljivo' te da je strategija administracije prema Iraku 'recept za beskonačni rat'.

'Predsjednikovim 10-godišnjim planom za nastavak okupacije Iraka šalje se krivi signal iračkoj vladi, koja je nije uspjela provesti reforme nužne za nacionalnu pomirbu', istaknula je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi u priopćenju, komentirajući najavu državne tajnice Condoleezze Rice o dugotrajnom angažmanu SAD-a na stabiliziranju Iraka.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Izbori test za Obaminu najavu povlačenja Ženama je u Iraku bilo bolje u vrijeme Sadama Huseina?!

'Priznanje tajnice Rice i generala Johna Abizaida da ćemo biti
angažirani u Iraku u idućim godinama još je jedno priznanje neuspjeha iračke politike predsjednika Busha; to je recept za beskonačni rat', dodala je Pelosi.

Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow, na svom je posljednjem brifingu za novinare prije odlaska s dužnosti, uzvratio kako je 'jasno da to nije rat bez kraja' i ocijenio kako 'Pelosi možda nije dovoljno pozorno slušala izvještaj generala Davida Petraeusa'.

'Ustvari, to je rat koji za cilj ima pobjedu. A pobjeda se definira
kao pomoć Iračanima u razvijanju sposobnosti da se sami brane i upravljaju zemljom', rekao je Snow.

General Petraeus, zapovjednik američkih snaga u Iraku, izvijestio je Kongres o uspjehu ostvarenom na planu sigurnosti, zahvaljujući ovogodišnjim pojačanjima od 30.000 vojnika i predložio njihovo postupno povlačenje.

Demokrati u Senatu njegove su tvrdnje o uspjehu nazvali 'iluzijom'.

'Njegov plan nije ništa novo. To je za mene neprihvatljivo. To je neprihvatljivo za Amerikance', izjavio je čelnik demokratske većine, senator Harry Reid.

Predsjednik senatskog odbora za oružane snage Carl Levin kazao je kako je opseg povlačenja nedovoljan, i pozvao Kongres da pojača pritisak za 'izvlačenje američkih snaga iz građanskog rata u Iraku'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene