Ivanka Trump (Foto: AFP)
Ivanka Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Bijela kuća je pregledom mailova Ivanke Trump otkrila da je ona koristila svoju privatnu poštu više od sto puta kako bi kontaktirala druge službenike Trumpove administracije.


Demokrati su u utorak zatražili istragu slučaja navodnog prošlogodišnjeg korištenja privatne pošte za vladine poslove Ivanke Trump, kćeri američkog predsjednika Donalda Trumpa i savjetnice Bijele kuće.

Vezani članci Ivanka Trump - 2 Kontroverzni Trump jednom je prilikom sve sablaznio izjavom o vlastitoj kćeri, a ona je i osoba kojoj najviše vjeruje Amy Coney Barrett Trumpova predizborna pobjeda: Senat potvrdio sutkinju Amy Coney Barett u Vrhovni sud

Bijela kuća je pregledom mailova Ivanke Trump otkrila da je ona koristila svoju privatnu poštu više od sto puta kako bi kontaktirala druge službenike Trumpove administracije, izvijestio je Washington Post.

Korištenje privatnog računa za vladine poslove može potencijalno narušiti zakon koji zahtijeva zaštitu svih predsjedničkih prepiski.

Republikanski američki predsjednik Donald Trump osudio je u više navrata korištenje privatnog servera za elektronsku poštu za vladine poslove Hillary Clinton, njegove demokratske protivnice na predsjedničkim izborima 2016., kad je bila državna tajnica i obećao da će istražiti njezin ured.

Američki zastupnik Elijah Cummings, vodeći demokrat Odbora za nadzor i vladine reforme rekao je da će odbor istražiti komunikacije Bijele kuće kada demokrati preuzmu Predstavnički dom Kongresa u siječnju.

"Planiramo nastaviti s našom istragom američkih saveznih propisa i želimo znati je li Ivanka djelovala u skladu sa zakonom", navodi se u priopćenju njegovog ureda i dodaje da je istraga o komunikaciji unutar Bijele kuće započeta prošle godine, ali da su je obustavili republikanci koji trenutno kontroliraju odbor.

Peter Mirijanian, glasnogovornik odvjetnika Ivanke Trump Abbea Lowella, rekao je za Washington Post da je korištenje privatne pošte Ivanke Trump različito od slučaja s Hillary Clinton jer nije bilo privatnog servera, da nijedna poruka nije sadržavala povjerljive informacije te da se to dogodilo prije nego što je Ivanka bila svjesna saveznih propisa.

Dodao je i da su svi mailovi povezani s vladinim poslovima stavljeni prije nekoliko mjeseci na raspolaganje s drugim zapisima Bijele kuće. (Hina)