Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Demokrati: 'Bush nas je lakoumno odveo u rat'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratska stranka oštro je napala ratnu politiku predsjednika Georgea W. Busha, pozivajući ga da nakon 'lakoumnog' ulaska u rat i upadanja u predvidljivu zbrku, učini hitan zaokret prema diplomatskom okončanju krvavog sukoba u Iraku.

'Predsjednik Bush lakoumno nas je odveo u ovaj rat. Zanemario je upozorenja savjetnika za nacionalnu sigurnost u vrijeme Zaljevskog rata, zapovjednika združenog stožera i mnogih drugih ljudi s velikom iskustvom u pitanjima nacionalne sigurnosti. Mi smo sada, kao zemlja, postali taoci, predvidljive i predviđene, zbrke koja je uslijedila', rekao je senator Jim Webb u odgovoru Demokratske stranke na govor predsjednika Busha o stanju nacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama upozorio na gospodarsko stanje 'Nisam predsjednik i neću to biti do 20. siječnja' Slika nije dostupna Dogovor s Irakom SAD 'pozitivno' odgovorio na zahtjeve

Webb je naglasio kako je cijena rata za Sjedinjene Države zapanjujuća financijski, zatim zbog narušenog ugleda diljem svijeta, zbog izgubljenih prilika da se poraze snage međunarodnog terorizma i posebice zbog 'dragocjene krvi američkih građana' koji su se prijavili u vojsku.

Senator Webb, odlikovani ratni veteran iz Vijetnama, čiji se sin bori u Iraku, naglasio je kako 'većina Amerikanaca više ne podržava način na koji se vodi rat u Iraku, niti to podržava većina u vojsci'.

Osim što je rekordno nepopularnom predsjedniku spočitnuo kako je ulaskom u rat u Iraku oslabio američki angažman u ratu protiv globalnog terorizma, te među nezadovoljne njegovim vođenjem rata uvrstio i 'većinu u vojsci', Webb je u govoru koji je sam pisao, odgovorio i na katastrofična upozorenja Bijele kuće protiv američkog povlačenja iz Iraka.

'Mi trebamo novi smjer, a ne povlačenje iz rata protiv međunarodnog terorizma. Niti nepromišljeno povlačenje koje zanemaruje mogućnost budućeg kaosa. Već neodgodiv zaokret prema snažnoj, regionalno orijentiranoj, diplomaciji, politiku koja će maknuti naše vojnike s ulica iračkih gradova i formulu koje će u kratkom roku omogućiti našim borbenim snagama da napuste Irak', istaknuo je Webb.

U odgovoru na Bushev 'State of the Union Address', Webb se uz nacionalnu sigurnost usredotočio na i stanje u gospodarstvu, ističući kako se dobrobit gospodarskog rasta neopravdano dijeli, na jednoj strani je rekordan rast dionica i korporacijskih profita, a na drugoj strani su plaće radnika na najnižoj razini po kriteriju udjela u BDP-u, iako je produktivnost američkih radnika najviša na svijetu.

Webb je podsjetio na odlučnost bivšeg predsjednika Theodorea Roosevelta u rješavanju ekonomske krize dvadesetih godina i Dwighta Eisenhovera u zaustavljanju Korejskog rata, te pozvao Busha da poduzme akciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene