Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Demokratski kongresnik hrvatskog podrijela, Dennis Kucinich, objavio je u četvrtak da odustaje od drugog pokušaja da uđe u utrku za Bijelu kuću.


U intervjuu za list Cleveland's Plain Dealer, 61-godišnji Kucinich kazao je da odustaje od utrke za stranačku nominaciju i da će svoju odluku službeno objaviti u petak.

Vezani članci Sve za nju - 3 Sedam priobalnih županija i 14 planina: Počinje humanitarna akcija za udrugu "Sve za nju", kojoj je cilj prikupiti 500.000 kuna za žene oboljele od karcinoma Zaprosio djevojku nakon Maratona lađa - 2 ''Dvostruka pobjeda'': Na Maratonu lađa zaprosio djevojku

"Želim nastaviti služiti u Kongresu", rekao je zastupnik demokrata iz Clevelanda koji se prvi put pojavio u javnosti 1977. kada je u 31. godini bio izabran za gradonačelnika toga grada.

Kucinich je poznat kao oštar protivnik američkog rata u Iraku i
dosljedno je u Kongresu glasovao protiv financiranja rata.

U intervjuu je Kucinich najavio da neće podržati drugog kandidata u utrci za nominaciju demokrata za predsjedničke izbore u studenome. 

 Razlozi Kucinicheva povlačenja

Dennis Kucinich u četvrtak je najavio da se povlači iz
utrke za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke, spominjući kao razlog isključenje iz predizbornih TV rasprava i želju da osigura sedmi mandat u Kongresu u svojoj izbornoj jedinici u Clevelandu, Ohio.


"Postoji točka na kojoj jednostavno shvatite, prihvatite, da se to neće dogoditi i krenete dalje", rekao je Kucinich u intervjuu s urednicima i novinarima lokalnog lista Cleveland Plain Dealer, vezanom uz lokalnu kampanju za kongresne izbore u studenom.

Povlačenje iz predsjedničke utrke službeno će objaviti u petak, u sindikalnom sjedištu u Clevelandu.

Kucinich (61), jedan od najliberalnijih zastupnika Demokratske stranke s jakim sindikalnim zaleđem, od početka je bio na začelju predsjedničke utrke, no slabi rezultati na predizborima nisu ga pokolebali i potaknuli na povlačenje iz utrke, poput drugih kandidata.

Kada su ga nacionalne TV kuće 'de facto' uklonile iz utrke, ne
pozivajući ga na TV rasprave, pokušao se sudskim putem izboriti za pravo nastupa, ali nije uspio.

Ono što ga je sada natjeralo na povlačenje, jest ozbiljan izazov koji mu prijeti na izborima za Kongres, u kojem je isključiva posvećenost predsjedničkoj kampanji počela raditi protiv njega.

Gradski vijećnik iz Celevelanda, Joe Cimperman, pokrenuo je zapaženu kampanju za demokratsku nominaciju u Kucinichevom 10. kongresnom okrugu, koji obuhvaća zapadna predgrađa Clevelanda, prikupivši stotine tisuća dolara i pozornost medija.

U TV oglasu proziva Kucinicha da je propustio više od 300 glasovanja u Kongresu i naziva ga kongresnikom 'na pola radnog vremena', s punom plaćom, te poziva birače da ga "otpuste".

Na prošlim izborima 2006., Kucinich je osvojio 76 posto glasova, što će teško ponoviti.

The Washington Post u petak priznaje Kucinichu da je svojim
nepopustljivim antiratnim stajalištima i energičnim nastupima u TV raspravama, ostavio traga u demokratskoj kampanji, artikulirajući u njoj krajnje liberalno krilo stranke.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju