Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako možda neće uspjeti postići otpis dugova Grčkoj, novi premijer te države Alexis Tsipras mogao bi promijeniti odnose snaga u EU-u između onih koji se zalažu za njemački model stroge štednje i onih koji su protiv, glavna je teza iz više komentara koje je na tu temu u subotu objavilo ljubljansko "Delo", vodeći slovenski dnevnik.


"Nije čudno da pobjednici izbora u Grčkoj za svoje prve posjete uz Rim biraju i Pariz. Neizvjesno je hoće li Tsipras uspjeti iskovati savezništvo s Parizom i Rimom, sigurno ne kad se radi o otpisu dugova, ali je s povratkom grčke krize kao političke teme europska politika opet na nogama", navodi se u glavnom komentaru "Poker s Tsiprasom".

Vezani članci Čelnik grčke radikalno desne stranke Zlatna zora Nikolaos Mihaloliakos proglašen krivim Suzavac i vodeni topovi ispred sudnice: Šef radikalno desne grčke stranke Zlatna zora kriv za "upravljanje zločinačkom organizacijom" Požari u Grčkoj (Foto: AFP) Grčka započinje rušenje bespravno podignutih objekata nakon smrtonosnog požara

Njegova pobjeda na grčkim izborima nije potresla zajendičku valutu euro, ali ako Tsipras u svojim stajalištima ne popusti i ako ne popusti niti "sjever" Europe, onda može doći do brojnih novih iznenađenja u partiji pokera koja će odrediti odnos između europskog sjevera i juga, navodi se u komentaru.

Ključno je zapravo pitanje ovoga trenutka koliko još u Europi ima država poput Grčke, navodi u drugom komentaru Damijan Slabe.

Grčki prijedlozi o zamrzavanju duga i vezivanju otplate na gospodarski rast "nisu nipošto nešto sasvim ludo", ali bi to "pokopalo" dosadašnju prihvaćenu politiku stroge štednje, po čemu se nisu razlikovali ni europska ljevica niti desnica, navodi autor.

"Pruski" koncept stroge štednje mogao bi biti, ako Grčka uspije steći saveznike, "pokopan", navodi autor.

Merkel protiv otpisivanja grčkog duga

Kako dodaje, to bi nakon politike "trećeg puta" koji je pod Tonyjem Blaireom i bivšim njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom europske socijaldemokrate odveo prema liberalizmu moglo dovesti do političke situacije u Europi u kojoj će se "probuditi barem neki socijaldemokrati i socijalisti koji bi Europi htjeli vratiti nešto ljudske boje", navodi se u komentaru "Dela", te dodaje da je vrijeme pravo da Europa dobije nešto više socijalne pravednosti i osjetljivosti.

Komentatorica Saša Vidmajer navodi u komentaru da je Siriza na određeni način postala "svjetlo" u Europi.

"Nada je u politici istrošena riječ, osobito nakon razočarenja s Barackom Obamom. Pa ipak, Siriza je ovog trenutka jedina alternativa koju Europa ima", navodi komentatorica, te dodaje da će ta stranka iz radikalnosti krenuti prema umjerenosti i pragmatizmu, te da zapravo propagira "normalne stvari".

Normalno je zastupati i otpis dugova, navodi komentatorica.

"Ako se Njemačkoj 1953. na londonskoj konferenciji moglo otpisati dugove bez obzira na zločine u dva svjetska rata, zašto ih ne bi mogli otpisati Grčkoj? Njen dug je bez ekonomskog smisla, pa bi ga bila najbolje djelomice otpisati jer će se bez toga dug samo neprestano reproducirati, navodi "Delo".

Siriza otvara esencijalna pitanja europske demokracije i solidarnosti. Treba vjerovati u sposobnost da dođe do obnove demokracije, zaključuje komentar u "Delu" Saša Vidmajer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook