Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte za svog se mandata na Haškom sudu (ICTY) nije iskazala ni kao pravnik niti kao menadžer ili vođa i može se reći da je ona zapravo upropastila haško tužiteljstvo, izjavio je britanski pravnik Geoffrey Nice, njezin dugogodišnji suradnik i glavni zastupnik optužbe na suđenju Slobodanu Miloševiću.


"Znatan broj dobrih profesionalaca napustio je Ured tužitelja jer nisu mogli raditi tamo gdje je vladao neprofesionalizam kultiviran za vrijeme njezina mandata. Na razini menadžmenta ostali su slabići koje je ona pomno birala jer je u njima prepoznala poslušnike. To se sve, naravno, odrazilo na kvalitetu sudskih postupaka", kazao je Nice u intervjuu kojega je u srijedu objavio "Dnevni avaz".

Vezani članci Slika nije dostupna Carla del Ponte zadovoljna kaznom generalima Slika nije dostupna Del Ponte zanima istraga o trgovini organa na Kosovu

"Ako su svi bili preneraženi presudom za Vukovar, valja pričekati na presude za slučaj Haradinaj. Tu će izaći na površinu sve slabosti politike pisanja optužnica u vrijeme mandata Carle del Ponte", upozorio je Nice.

Pojasnio je kako se švicarska tužiteljica očevidno držala načela da valja pod svaku cijenu inzistirati na optužnicama protiv pripadnika svih nacionalnih skupina, bilo za to dokaza ili ne. Nice drži kako će se na još nekim slučajevima, u kojima se presuda tek očekuje, pokazati koliko je ovakva strategija Del Ponte bila pogrešna.

"Nikome nije jasno tko je njoj davao savjete ili instrukcije koga optužiti a koga ne", izjavio je bivši suradnik glavne tužiteljice.

Zaključak Geoffreya Nicea je da je Del Ponte zapravo djelovala kao političar-amater, a ne kao pravnik, a problem je bio u tome što nad njom nije bilo nikakva nadzora.

"Njezin rad i ponašanje nitko nije kontrolirao. Ni u Den Haagu niti u New Yorku", kazao je Nice te dodao kako se glavni tužitelj ne bi smio baviti političkim pitanjima poput pritisaka na zemlje-članice Europske unije.

"I nakon svih tih igranja suradnje s Beogradom, Mladića i Karadžića u Den Haagu nema, a Srbija će prije ili kasnije ipak ući u EU", rekao je bivši suradnik Carle del Ponte.