Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Samit u Švicarskoj

Ukrajinska deklaracija ostat će bez nekoliko potpisa, a Ukrajina priznaje da ništa ne mogu bez Rusije: "To stvarno morate vidjeti..."

Samit o miru u Ukrajini
Samit o miru u Ukrajini Foto: Afp
Ne očekuje se da će svi sudionici mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju.

Razlog zbog kojeg vjerojatno neće svi sudionici mirovnog samita o Ukrajini u Švicarskoj potpisati završnu deklaraciju, više leži u formulaciji nego u stvarnom nedostatku podrške, tvrdi austrijski kancelar Karl Nehammer.

Bez obzira na diplomatske suptilnosti u pisanju, osnovno zajedničko stajalište neće biti narušeno, rekao je Nehammer u nedjelju na marginama događaja u planinskom hotelskom odmaralištu Bürgenstock u blizini Luzerna. "Zato nisam toliko zabrinut ako sad svi ne potpišu", rekao je kancelar.

I dalje nema jasnog odgovora na pitanje o opsegu iduće konferencije

Prije nego što i Rusija sjedne za pregovarački stol, zamisliva je još jedna konferencija u drugačijem formatu, dodao je Nehammer. "To stvarno morate vidjeti kao proces", rekao je.

Dvodnevna konferencija 92 države i osam međunarodnih organizacija trebala je završiti poslijepodne, kada je trebala biti objavljena i završna deklaracija.

Samit o miru u Ukrajini Mirovni samit o Ukrajini u Švicarskoj Foto: Afp

Prema riječima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe, konferencija je kao takva donijela značajan napredak. Kuleba je rekao da su i sve zemlje koje nisu bile prisutne svjesne poticaja koji je dao sastanak. Općenito, proces koji je pokrenut vrlo je dobrodošao, rekao je: "Na dobrom smo putu."

 

Stajališta Kijeva uzeta su u obzir u završnoj izjavi samita svjetskih čelnika koji je sazvan s ciljem postizanja mira u Ukrajini, kazao je Kuleba u nedjelju, dok je glasnogovornik Kremlja poručio kako ruski čelnik Vladimir Putin ne otklanja razgovore s Ukrajinom.

Više od 90 zemalja sudjelovalo je na dvodnevnom samitu u zimovalištu Buergenstocku u središnjoj Švicarskoj s ciljem stvaranja jedinstvenog stava o tome kako okončati 27-mjesečnu invaziju Rusije na Ukrajinu.

"Tekst je uravnotežen, uzeta su u obzir sva načelna stajališta na kojima je inzistirala Ukrajina", rekao je Kuleba novinarima.

Zaključna izjava sa samita treba tek biti službeno objavljena.

Kuleba je također naznačio da bi Rusija mogla biti uključena u budući samit, ali je odbacio zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina od petka da Kijev ustupi četiri regije koje je Rusija djelomično ili u potpunosti okupirala te da odustane od pridruživanja NATO-u.

"Naravno, savršeno razumijemo da će doći vrijeme kada će biti potrebno razgovarati s Rusijom", rekao je.

"No, naš je stav vrlo jasan: nećemo dopustiti Rusiji da govori jezikom ultimatuma kao što govori sada", dodao je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne isključuje razgovore s Ukrajinom, ali bit će potrebna jamstva kako bi se osigurala vjerodostojnost bilo kakvih pregovora, izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u nedjelju, prenose ruske

 

Aktualno Najčešće žrtve su muškarci stariji od 65 godina: Ovo je jedan od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj Muškarac u depresiji, ilustracija - 1 Muškarac u depresiji, ilustracija - 1 Foto: Getty Images Muškarac u depresiji, ilustracija - 2 Muškarac u depresiji, ilustracija - 2 Foto: Getty Images Muškarac u depresiji, ilustracija - 3 Muškarac u depresiji, ilustracija - 3 Foto: Getty Images +0 Muškarac u depresiji, ilustracija - 4 Hrvatska Najčešće žrtve su muškarci stariji od 65 godina: Ovo je jedan od vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj 1/4 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene