Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU ‘prvi gospodarski partner Srbije’

Degert: Srbiju čekaju ozbiljne gospodarske reforme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbiju očekuje provedba ozbiljnih gospodarskih reformi i te obveze ne treba stavljati u drugi plan zbog neriješenih političkih pitanja s Kosovom, rekao je u petak u Beogradu šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert.

Predstavljajući u Privrednoj komori Srbije (PKS) Izvješće Europske komisije o napretku u pristupanju EU, Degert je istaknuo da spominjanje ‘teritorijalnog integriteta Kosova’ u Strategiji proširenja Europske komisije ne treba odvraćati pažnju od reformi koje Srbija treba provesti.

Degert je istodobno istaknuo da je EU ‘prvi gospodarski partner Srbije’ u području uvoza, izvoza i izravnih investicija te ocijenio kako Srbija i EU imaju solidne mogućnosti za dodatno unapređenje gospodarskih odnosa.

Među obveze koje stoje pred Srbijom na gospodarskom planu Degert je kao najvažnije istaknuo poboljšanje fiskalne discipline, smanjenje javnog duga i proračunskog deficita te poboljšanje uvjeta za strane ulagače.

Pročitajte i ovo Ubijeni Milan, Kristina i Dalibor tužna godišnjica "Ivana, netko je poubijao našu djecu": Nastavnica otkrila kako je saznala za pokolj svojih učenika Vlada Srbije, ilustracija Ozbiljno upozorenje Zbog novih srbijanskih čelnika oglasio se alarm za uzbunu: "To je proruska vlada, postoji rizik od sukoba na Balkanu"

>> Degert: Doći će do stanke u proširenju EU

Također, Degert je podsjetio i na političku obvezu Beograda da pokrene i unaprijedi dijalog s Prištinom, uz rješavanje tehničkih pitanja u području telekomunikacija, električne energije i suradnje s EULEX-om.

Izvješće EK i Strategija EU o proširenju dostavljeni su u srijedu Beogradu, a politički vrh Srbije izrazio je zabrinutost zbog formulacije iz Strategije o proširenju kojom se od Srbije očekuje ‘poštivanje teritorijalnog integriteta Kosova’.

Dan kasnije europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele dužnosnicima u Beogradu razjasnio je da ta sintagma znači protivljenje Europske unije podjeli Kosova, a da će EU u pregovorima Beograda i Prištine biti statusno neutralna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene