Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šef Delegacije Europske unije u Srbiji Vincent Degert izjavio je u subotu u Beogradu da ne treba nagađati što će se dogoditi 28. lipnja na zasjedanju Europskog vijeća, već da je Srbiji najvažnije da do tad postigne što veći napredak u primjeni sporazuma s Kosovom.


Degert, koji je u subotu kao ronilac sudjelovao u ekološkoj akciji čišćenja jezera na beogradskom izletištu Adi Ciganliji, sugerirao je da Srbija - ako dobije zeleno svjetlo Europskog vijeća - mora čim prije utemeljiti tim stručnjaka za pristupne pregovore.

On je kao primjer naveo Hrvatsku, napomenuvši da je Zagreb osnovao tim od 2.000 stručnjaka za pristupne pregovore s Europskom unijom. “Naredni korak nakon formiranja tima stručnjaka je izrada dokumenta ‘Okvir za pregovore’, kojim se određuju sve obveze Srbije i EU”, istaknuo je Degert.

On je objasnio da, po proceduri eurointegracija, potom počinje proces praćenja provođenja dokumenta “Okvir za pregovore”, a EU tek nakon toga utvrđuje datum za početak pregovora, o kojemu odlučuju ministri zemalja članica EU.

Vezani članci Grafit Severine i Aleksandra Poznato je gdje se nalazi grafit Severine i njezina sina, njegov autor pjevačici je posvetio i posebnu poruku Brexit, ilustracija Od Brexita bez dogovora najveću štetu imale bi Njemačka, Nizozemska i Francuska

>> GOTOVO JE! EU DOLAZIMO!

Degert je istaknuo da je Srbija napredovala u mnogim oblastima radi približavanja EU, navodeći, među ostalim, primjer sporazuma o slobodnoj trgovini, suradnju s Haškim sudom te, napose, dijalog i sporazum Beograda i Prištine.

Potpredsjednica vlade Srbije za eurointegracije Suzana Grubješić rekla je ranije u subotu u intervjuu kako Srbija očekuje priznanje iz Bruxellesa i precizno određivanje datuma za početak pregovora.

“Odluka EU o odlaganju pregovora za iduću godinu predstavljala bi izgovor i ne bi pridonijela stabilizaciji regiona”, istaknula je Grubješić u intervjuu agenciji FoNet, naglašavajući da “Srbija i njezini građani očekuju priznanje iz Bruxellesa, jasno i precizno određivanje datuma za početak pregovora, jer 12 godina strpljivo podupiru proces eurointegracija”. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook