Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka Hrvatskoj rekla DA!

GOTOVO JE! EU DOLAZIMO!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bundesrat, gornji dom njemačkoga parlamenta ratificirao je hrvatski pristupni ugovor, što je posljednji korak u postupku ratifikacije pristupanja Hrvatske EU-u.

Bundesrat, gornji dom njemačkog parlamenta u 9:30 sati ratificirao je hrvatski sporazum i time je završila ratifikacija u svih 27 zemalja EU. Njemačka je bila posljednja zemlja i više ne postoji niti jedna prepreka za ulazak Hrvatske u Uniju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vjeruje da ulazimo u EU na vrijeme Leko ponosan zbog laskavih francuskih ocjena prilikom ratifikacije Slika nije dostupna U Parizu bio i Leko Francuska ratificirala pristupni ugovor, pale kritike na račun Slovenije

>> I Njemačka ratificirala hrvatski pristupni ugovor s EU!

Na sjednici Bundesrata bio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko koji je zahvalio Njemačkoj na stalnoj potpori hrvatskom putu u EU. 'Zahvaljujem se Nijemcima na potpori koja je počela časom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i trajala je stalno, sve do ulaska u EU', kazao je Leko.

'Ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora u Njemačkoj pečat je na taj ugovor. To je zadnja potvrda zrelosti i odgovornosti hrvatske politike prema Europskoj uniji, ali i potvrda vjerodostojnosti i principijelnosti njemačke politike i prema EU-u i prema Hrvatskoj', naglasio je Leko.

'Ovo je povijesni dan, jer ulazak Hrvatske u Europsku uniju nije samo veliki korak za cijelu regiju nego i za cijelu Europu', rekao je njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle (Liberalno demokratska stranka, FDP) obraćajući se članovima Bundesrata. On je ustvrdio kako je Hrvatska uložila 'ogromne napore' kako bi ispunila sve uvjete za primitak u Europsku uniju.

'Hrvatska će postati dijelom europskog mirovnog procesa', rekao je Westerwelle. On je ujedno ustvrdio kako su pregovori bili dugi i mukotrpni, ali da je Hrvatska na kraju ispunila sve uvjete. 'Za Hrvatsku nije bilo nikakvih popusta' rekao je Westerwelle i dodao kako i sve zemlje u regiji imaju perspektivu ulaska u EU ukoliko ispune zadane uvjete. 'Hrvatska je politički i kulturno istinski europska zemlja', zaključio je njemački ministar vanjskih poslova.

Premijer savezne pokrajine Baden-Wuerttemberga Winfried Kretschmann (Zeleni) koji ujedno trenutno obnaša i funkciju predsjednika Bundesrata, također je ulazak Hrvatske u Europsku uniju okarakterizirao kao 'važan signal' i za čitavu regiju jugoistočne Europe. 'Primjer Hrvatske pokazuje da se intezivne reforme isplate', reko je Kretschmann. Njemački Bundestag, donji dom saveznog parlamenta, uvjerljivom je većinom, s 583 glasa za i šest suzdržanih, hrvatski pristupni ugovor s EU-om ratificirao 16. svibnja.

Bundesrat, koji kao dom saveznih pokrajina mora potvrditi svaki zakon usvojen u Bundestagu koji se odnosi i na savezne pokrajine, posljednje je parlamentarno tijelo unutar Europske unije koje je ratificiralo pristupni ugovor između Hrvatske i Europske unije. Predsjednik Hrvatskoga sabora Leko sastat će se tijekom dana u Berlinu s predsjednicima Bundesrata i Bundestaga Winfredom Kretschmannom i Norbertom Lammertom.

Proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora počeo je njegovim potpisivanjem između EU-a i Hrvatske u prosincu 2011. u Bruxellesu. Prva zemlja koja ga je ratificirala bila je Slovačka 1. veljače 2012. (M.B. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene