Obavijesti Video Pretražite Navigacija

De Boer: Odluke vezane uz klimatske promjene čekaju novog predsjednika SAD-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve odluke o smanjenju emisije staleničkog plina bogatih zemalja moraju ostati otvorene dok Sjedinjene Države ne dobiju novog predsjednika sljedeće godine, ocijenio je Yvo de Boer, UN-ov dužnosnik koji se bavi pitanjima klime.

De Boer je to izjavio dan nakon početka novog ciklusa pregovora radi postizanja svjetskog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkog plina do kraja 2009. i zaustavljanja klimatskog zatopljenja.

Pročitajte i ovo Domagoj Ivanković i Domagoj Janković - 1 O Zokiju i Plenkiju Dva glumca došla na Markov trg pa najavili "Tvrdu kohabitaciju": Glavne uloge imaju predsjednik i premijer Slika nije dostupna SAD odbile Annanov poziv da smanje emisije plinova

'Postoje neke teme koje se moraju odgoditi, npr. zadaci ili obveze koje će prihvatiti razvijene zemlje' i dodao da je to nešto o čemu će se moći razumnije razgovarati sa sljedećom administracijom.

Američki predsjednik George W. Bush s funkcije odlazi u siječnju 2009. nakon osam godina u Bijeloj kući. Sjedinjene Države su jedina velika industrijska zemlja koja nije ratificirala Protokol iz Kyota.

Bush je kritizirao Kyoto i nedostatak mehanizama koji bi zemlje poput Indije i Kine prisilili da smanje emisiju zagađivača. Europska unija smatra da industrijske sile trebaju voditi borbu protiv klimatskih promjena.

Sastanak u Bangkoku održava se nakon konferencije održane u prosincu na Baliju gdje su se Sjedinjene Države oštro suprostavile svim specifičnim zadacima redukcije emisija stakleničkih plinova.

De Boer je naglasio da su Sjedinjene Države aktivno sudjelovale u procesu u Bankgoku što ne znači da postoji konsenzus i da su svi spremni potpisati finalni sporazum.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene