Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve odluke o smanjenju emisije staleničkog plina bogatih zemalja moraju ostati otvorene dok Sjedinjene Države ne dobiju novog predsjednika sljedeće godine, ocijenio je Yvo de Boer, UN-ov dužnosnik koji se bavi pitanjima klime.


De Boer je to izjavio dan nakon početka novog ciklusa pregovora radi postizanja svjetskog sporazuma o smanjenju emisija stakleničkog plina do kraja 2009. i zaustavljanja klimatskog zatopljenja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Obavili ste izvanredan posao za ruski narod' Slika nije dostupna SAD odbile Annanov poziv da smanje emisije plinova

'Postoje neke teme koje se moraju odgoditi, npr. zadaci ili obveze koje će prihvatiti razvijene zemlje' i dodao da je to nešto o čemu će se moći razumnije razgovarati sa sljedećom administracijom.

Američki predsjednik George W. Bush s funkcije odlazi u siječnju 2009. nakon osam godina u Bijeloj kući. Sjedinjene Države su jedina velika industrijska zemlja koja nije ratificirala Protokol iz Kyota.

Bush je kritizirao Kyoto i nedostatak mehanizama koji bi zemlje poput Indije i Kine prisilili da smanje emisiju zagađivača. Europska unija smatra da industrijske sile trebaju voditi borbu protiv klimatskih promjena.

Sastanak u Bangkoku održava se nakon konferencije održane u prosincu na Baliju gdje su se Sjedinjene Države oštro suprostavile svim specifičnim zadacima redukcije emisija stakleničkih plinova.

De Boer je naglasio da su Sjedinjene Države aktivno sudjelovale u procesu u Bankgoku što ne znači da postoji konsenzus i da su svi spremni potpisati finalni sporazum.