Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski premijer David Cameron potvrdio je u petak spremnost za kontinuitet zadržavši četvero svojih ministara iz prethodne vlade, nakon osvajanja drugog mandata na izborima.


George Osborne, Theresa May, Philip Hammond i Michael Fallon, četvero važnih ministara u vladi, potvrđeni su na dužnosti ministra financija, odnosno ministrice unutarnjih poslova, ministra vanjskih poslova i ministra obrane.

Vezani članci Boris Johnson (Foto: AFP) Johnson i službeno postao britanski premijer, te poručio: ''Moj je posao realizirati ono što ste tražili na referendumu - Brexit'' Slika nije dostupna V. Britanija: Ministrica tvrdi da tajne službe nisu u stanju zaštititi zemlju

David Cameron, koji je sva imenovanja objavio na Twitteru, dodijelio je ministru financija Georgeu Osborneu i naslov 'prvog državnog tajnika', što znači da je drugi čovjek u vladi.

U prošloj vladi drugi čovjek je bio liberalno-demokratski vicepremijer Nick Clegg čija je stranka na izborima u četvrtak pretrpjela strahovit poraz.

Cameron osvojio većinu u parlamentu, Clegg, Milliband i Farage dali ostavku

Cameron koji je u zastupničkom domu osvojio apsolutnu većinu od 331 mjesta, najavio je da će nakon pet godina koaliranja s liberalnim demokratima sastaviti isključivo konzervativnu vladu.

Nakon reizbora, Cameron je rekao da će nastaviti svoju politiku štednje kako bi javne financije doveo u ravnotežu.

Cameron je spomenuo Georgea Osbornea i Theresu May kao svoje moguće nasljednike, budući da se ne kani kandidirati za treći mandat. Usto je kao treću mogućnost naveo ime Borisa Johnsona, gradonačelnika Londona koji je u četvrtak izabran za zastupnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook