Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebni sud za organizirani kriminal u Beogradu osudio je nepravomoćno u ponedjeljak Darka Šarića i Gorana Sokovića na po 20 godina zatvora zbog krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu, a njihove suradnike na kazne od 11 do 18 godina.


Darko Šarić odbio je nazočiti izricanju presude "iz osobnih razloga", a njegov odvjetnik Radoslav Baćović iz prosvjeda je odlučio sjediti u publici. Šarićev odvjetnik izjavio je nakon da je presuda njegovu klijentu "prepisana optužnica" i najavio žalbu.

Vezani članci Derek Chauvin proglašen krivim za ubojstvo Georgea Floyda Policajac koji je ubio Georgea Floyda proglašen krivim po svim točkama optužnice, javnost slavi: ''Ovo je blagoslov'' Ivana Petrović - 2 Komentar Ivane Petrović: "Kad netko bude optužen, mi odmah moramo provjeravati ima li on slučajno BiH državljanstvo. Vlada već sutra mora poslati u Sabor izmjenu zakona"

Samo troje optuženih oslobođeno je optužbi za krijumčarenje i sudjelovanje u švercu narkotika, a tročlano sudačko vijeće utvrdilo je da su organizatori skupine krijumčara Darko Šarić, Goran Soković i Željko Vujanović, kao i Dragan Dudić - Fric, koji je ubijen u svibnju 2010.

Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, kome se sudilo u odsutnosti, osuđen je na 11 godina i šest mjeseci zatvora, a ključni dokaz bio je prisluškivani razgovor sa sinom Đorđem te kapetanom broda kojim je švercan kokain. Dokazi protiv članova ove skupine prikupljani su u suradnji s policijama i policijskim agencijama brojnih europskih zemalja i SAD.

Kao organizatori krijumčarenja, uz Šarića, Soković i Vujanović nepravomoćno su osuđeni na 20 i 18 godina zatvora, Marko Pandrac na 15, a Miloš Caić na 12 godina zatvora. Šarićev suradnik Soković, koji je također dobio najveću kaznu, i dalje je u bijegu, kako i osuđeni Marko Pandrac, Nenad Novaković i Boško Nedić

Sokovićev odvjetnik je ustvrdio da je "presuda puna proturječnosti" te da je "vrlo sumnjivo obrazložena i bez ključnih elemenata koje je osporavala obrana".

Darko Šarić, u javnosti nazvan balkanskim narko-bossom i kraljem kokakina, odbacio je ranije krivnju po svim točkama optužnice koja ga tereti za krijumčarenje 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu.

Šarić se predao srbijanskim pravosudnim vlastima 18. ožujka 2014. godine nakon devetomjesečnog praćenja u četiri zemlje Latinske Amerije u suradnji srbijanske tajne policije (BIA) i brojnih sigurnosnih službi u svijetu, među kojima je srbijanska vlada posebno istaknula američku CIA-u.

Protiv njega i skupine suradnika u Beogradu se vodi i postupak za pranje 22 milijuna eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook