Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Darfur: SLA odbacuje optužbe za krvavi atentat na mirovnjake

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Utjecajni član pobunjeničke skupine SLA, osumnjičene da je izvela dosad najkrvaviji napad na pripadnike Afričke unije u sudanskoj pokrajini Darfur, odbacio je optužbe za taj napad koji je osudio i objavio da je naredio povlačenje.

"Zatražio sam od vodstva Sudanske oslobodilačke vojske (SLA) da povuče sve vojnike iz područja i rasporedi ih pod izravnim vojnim zapovjedništvom", rekao je Suleiman Jamous, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Ilustracija Škola u Trogiru Uhićen otac učenice koji je upao u razred i šakom udario profesora: "Djeca su u šoku!" Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi

SLA je jedna od dviju skupina optuženih za subotnji napad na
pripadnike snage Misije Afričke unije (Amis) u kojem je 10 osoba ubijeno, osam ranjeno, a 40 proglašeno nestalima.

Nestale osobe pripadnici su zaštitne snage Amis, trojica promatrača i jedan policajac.

Jamous je kazao da je naredio istragu kako bi utvrdio jesu li neki zapovjednici umiješani te je "izrazio sućut obiteljima vojnika AU".

Mirovna snaga Amis je najavila da je odlučna identifcirati i pred sud izvesti počinitelje tog najtežeg atentata koji je pretrpjela otkako se u ljeti 2004. rasporedila u pokrajini na zapadu Sudana gdje već četiri godine bijesni građanski rat, prenosi agencija France presse.

Napad je izveden niti mjesec dana do početka mirovnih pregovora u Libiji koji se trebaju održati pod okriljem Afričke unije i Ujedinjenih naroda, a počijen je prije nego su u subotu doputovali mirovni posrednici, "veterani" koje predvodi dobitnik Nobelove nagrade za mir, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu. Uz njega su bivši američki predsjednik Jimmy Carter, mirovni pregovarač Lakhdar Brahimi i aktivistica za prava žena i djece, Graca Machel.

Predsjednik AU Alpha Omar Konare priopćio je da napad neće odvratiti AU od raspoređivanja snage za brzu intervenciju u Darfuru koja će imati 26.000 vojnika i policajaca. Upravo je neuspjeh afričkog kontingenta od 7.000 slabo naoružanih i slabo financiranih ljudi da spriječi nasilje i dovede mir u Darfur potaknuo međunarodnu zajednicu da rasporedi novu, kvalificiraniju i "opremljeniju" snagu.

U sukobu u Darfuru od 2003. godine bore se na jednoj strani vladine snage i njihovi saveznici, arapske milicije zvane Janjawid, protiv pobunjenika afričkog podrijetla. Od početka sukoba ubijeno je 200.000 ljudi, a više od 2,5 milijuna je raseljeno, tvrde međunarodne organizacije. Središnja vlada u Khartoumu odbacuje tu brojku i tvrdi da je poginulo 9.000 ljudi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene