Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Haaški sud objavljuje danas presudu Veselinu Šljivančaninu, jednom od pripadnika tzv. 'vukovarske trojke'.


Haaški sud objavljuje danas presudu nakon što je razmotrio zahtjev bivšeg zapovjednika u JNA Veselina Šljivančanina za revizijom pravomoćne presude kojom je osuđen na 17 godina zatvora zbog pomaganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika na Ovčari krajem studenoga 1991. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna Presuda Šljivančaninu: 'Na djelu je igra velikih s malima' Slika nije dostupna Veselinu Šljivančaninu smanjena kazna na 10 godina zatvora

>> Šljivančaninova obrana traži smanjenje kazne

Šljivančanin je 2007. godine prvostupanjskom presudom bio osuđen na pet godina zatvora i odmah je pušten na slobodu jer je izdržao veći dio kazne, ali je u svibnju 2009. godine žalbeno vijeće haaškog suda usvojilo žalbu tužiteljstva i povećalo mu kaznu s pet na 17 godina zatvora zbog pomoganja u likvidaciji 194 hrvatska zarobljenika.

Preispitivanje zbog Pamićevih dokaza

Obrana Veselina Šljivančanina je u listopadu od žalbenog vijeća zatražila da revizija njegove pravomoćne presude ne rezultira kaznom većom od šest godina zatvora. Obrana bivšeg načelnika za sigurnost Operativne grupe jug JNA zatražila je, a žalbeno vijeće prihvatilo preispitivanje pravomoćne presude, na temelju iskaza svjedoka Miodraga Panića koji, po tvrdnjama obrane, Šljivančanina oslobađa optužbe za ubojstva 194 hrvatska ratna zarobljenika na Ovčari u studenom 1991.

Zaključak žalbenog vijeća bio je kako bi ignoriranje novih Panićevih dokaza bila pogrešna primjena prava. To je ujedno i prvi zahtjev za revizijom pravomoćne presude, koju je ICTY odobrio.

Veselin Šljivančanin jedan je od pripadnika tzv. 'vukovarske trojke', među kojima su i zapovjednik Operativne grupe Jug JNA Mile Mrkšić, osuđen na 20 godina, dok je kapetan JNA Miroslav Radić oslobođen optužbi.

U 15.30 sati sud bi trebao donijeti svoju konačnu presudu u slučaju Šljivančanin, a prijenos uživo te presude možete pratiti na portalu Dnevnik.hr.