Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sutra presuda

Presuda paraolimpijcu: Nije dokazano namjerno ubojstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je započelo izricanje presude Oscaru Pistoriusu, optuženom za ubojstvo Reeve Steenkamp koje se nastavlja sutra.

Južnoafrička sutkinja Thokosile Masipa u četvrtak ujutro započela je izricanje presude Oscaru Pistoriusu koji je optužen za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp.

Pročitajte i ovo Danka Ilić Tijelo još nije pronađeno U potragu za Dankom uključili se i mještani rodnog sela jednog od ubojica Alice Wood tragična smrt Pregazila zaručnika nakon svađe pa lagala da je riječ o nesreći: "Osoba kojoj je najviše vjerovao je osoba koja mu je oduzela život"

Čitanje presude nastavlja se sutra!

14:28 - Masipa zaključuje kako je Pistorius postupio brebrzo te koristio prekomjernu sile i time se ponio nemarno.

14:24 - Pistorius je prije pucanja mogao nazvati polciiju, ili vikati upomoć. Imao je vremena da se ponaša razumno.

14:23 - Obrazovanje, porijeklo, spol, rasa i kultura optuženih moraju biti uzeti u obzir kada se razmišlja o tome što su razumne aktivnosti, objašnjava sutkinja.

14:18 Sutkinja objašnjava optužbe za ubojstvo iz nehaja te je pri tom citirala zakon iz 1933., naglašavajući kako stavka koja se odnosi na 'razumno' iz zakona 1933. ne mora značiti 'razumno' i danas.

12:48 - Još se očekuje hoće li ga sutkinja optužiti za ubojstvo iz nehaja, a prije toga je oslobođen optužbe za ubojstvo s predumišljajem i ubojstvo bez predumišljaja.

12:37 Pitanje je sada je li Pistorius radio 'nepromišljeno', s razumljivim predviđanjem da će osoba iza vrata biti ubijena. Masipa kaže da odgovor mora biti 'ne'.

12:33 - Nema sumnje da je postupio protuzakonito, dodaje sutkinja.

12:32 - 'Optuženi je jedina osoba koja može reći kakvo mu je bilo stanje uma u trenutku kada je ispalio hice kojim je ubijena preminula. Optuženi nije priznao da je imao namjeru pucati i ubiti preminulu ili bilo koju drugu osobu', kaže sutkinja.

12:29 -  Na Twitteru se objavljuju postovi kako sve što je sutkinja do sada rekla upućuje na to da će Pistorius danas biti oslobođen.

 

12:10 - Sutkinja kaže kako nije dokazano da je Pistorius ubio s predumišljajem.

12: 05 -  Pistorisu je bio slab svjedok. Izgubio je pribranost rijekom unakrsnog ispitivanja, napomenula je sutkinja. Dodaje da je obrana tvrdila da je bio anksiozan i pod lijekovima 'a to nema smisla', kaže Masipa. Ali, to što nije bio iskren, ne znači da mora biti proglašen krivim.

11:58 - Sutkinja Masipa rekla je kako svjesno naoružavanje, ne znači i automatski namjeru da se izvrši ubojstvo.

11:51 - Pistorius se svjesno naoružao, zaključila je sutkinja.

11:42 Sudnicom se širi glas je tužiteljstvu i obrani dostavljen dokument s presudom.

 

10:53 - Sutkinja je iznijela Pistorijusevu verziju događaja.

 

10:36 - 'Vrisci koji su se možda i čuli nakon tog vremena nisu mogli biti vrisci žrtve, jer je žrtva od zadobivenih rana u to vrijeme već bila mrtva', rekla je sutkinja nakon kratke stanke.

10:29 -  Sutkinja je prihvatila točno vrijeme pucnjave za koju je obrana ustvrdila da se dogodila 3:12 ujutro, što je ključno jer su svjedoci posvjedočili da su pucnjavu čuli u 3:17.

 

10:14 - Obrana je tvrdila da Pistorius zvuči poput žene kada vrištu. Ali, sutkinja je odbacila i te tvrdnje, kazavši kako nitko ne zna kako Pistorius vrišti u situaciji u kojoj se našao te kobne noći.

 

10:09 - Svjedoci su bili predaleko od kuće da bi zvukove koje su možda i čuli, interpretirali ispravno, zaključuje sutkinja.

10:06 - Sutkinja je odbacila svjedočanstva susjeda o pucnjavi, uvažavajući tvrdnje obrane kako je moguće da se radilo o udarcima bata, a ne pucnjavi. Isto je tako osbacila i svjedočanstva susjeda o vriscima žene.

9:55 Sutkinja čita sažetak dokaza tužiteljstva, počevši svjedočanstvima susjeda.

9:51 Sutkinja: Optuženi je priznao da je pucao u žrtvu.

9:48 - Presuda je poznata samo sutkinji i njezina dva pomoćnika, piše Guardian

9:43 - Sutkinja Masipa čita detalje četiri optužnice protiv Pistoriusa. Optužen je za ubojstvo, pokazivanje oružja u javnosti, pucanje iz oružja u javnosti, ilegalno posjedovanje pojedinog oružja

9:41 - Sutkinja nabraja činjenice: 13. veljače optućeni je proveo noć u kući s sjevojkom Reevom Steenkamp. 14. veljače u nju je pucao i ubio je.

9:15 - Slavni paraolimpijac priznaje da je na Valetinovo prošle godine u svom domu ubio Reevu, ali da to nije učinio s namjerom da je ubije, već je mislio da mu se u kući nalazi provalnik te da je stoga pucao iz samoobrane.

Pistoriusa čeka presuda 'sutkinje posebno osjetljive na zločine nad ženama'

Proglase li ga krivim za ubojstvo s predumišljajem prijeti mu do 25 godina zatvora, prenosi BBC. Od 15 do 20 godina prijeti mu bude li osuđen za ubojstvo bez predumišljaja, a maksimalno 15 godina može dobiti za ubojstvo iz nehaja. Pistorius je također optužen za pucanje u javnosti i ilegalno posjedovanje streljiva, za što mu prijeti do pet, odnosno 15 godina.

'Suđenje stoljeća'

Sud će utvrditi je li Pistorius namjerno ubio svoju djevojku Reevu Steenkamp nakon svađe u ranim satima Valentinova ili je iskreno pomislio da mu se u zahodu zaključao provalnik i zapucao misleći da je ugrožen.

Pošto Južna Afrika nema porotnički sustav (ukinut je za vrijeme aparthejda zbog rasnih predrasuda porotnika), sutkinja Masipa sama će donijeti odluku je li Pistorius počinio ubojstvo s predumišljajem, ubojstvo bez predumišljaja ili ubojstvo iz nehata. Ako je sutkinju Pistorius uspio uvjeriti da je pucao iz ugroze, mogao bi i na slobodu.

Tužiteljstvo traži osudu za ubojstvo s predumišljajem koje nosi obaveznu doživotnu kaznu zatvora i mogućnost uvjetnog pomilovanja tek nakon 25 godina. Za ubojstvo drugog stupnja maksimalna je kazna diskrecijsko pravo suda.

Najpoznatiji svjetski sportaš s tjelesnim hendikepom Pistorius, poznat i kao "Blade Runner", postao je prvi sportaš s amputacijom koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Londonu i to na 400 metara plasiravši se u polufinale, a na Paraolimpijskim igrama je ukupno osvojio šest zlatnih medalja. Osuda za ubojstvo iz nehata moguća je ako Masipa presudi da je Pistorius s razlogom mislio da mu je kući provalnik, ali da je pretjerao u reakciji bezobzirno i nemarno pucajući kroz zatvorena vrata. U tom slučaju maksimalna propisana kazna je 15 godina zatvora.

Suđenje je trajalo pet mjeseci i završilo je s .4000 stranica transkripta. I sudionicima i promatračima bilo je dramatično i srcedrapajuće. Medijima je bilo senzacionalno. Pistorius je u svoju obranu svjedočio punih tjedan dana, na trenutke ridao i suočen s nekim dokazima i povraćao. Majka Reeve Steenkamp napustila je sudnicu kad su se eksplicitno iznosili dokazi o ozljedama njezine voljene kćeri.

Na suđenju se pojavilo nekoliko proturječnih iskaza. Jedno od njih je i jesu li se Pistorius i Steenkamp svađali prije pucnjave. Jedna susjeda je rekla da je prije pucnjave čula žučljivu raspravu, druga kaže da nije.

On tvrdi da su proveli mirnu večer i zajedno otišli na počinak. Tvrdi da je u noći čuo buku, pomislio da se radi o provali i zgrabio pištolj ispod jastuka, ali nije primijetio da mu djevojka nije u postelji. Forenzičari su pak utvrdili da je Steenkamp u zahodu bila u odjeći za izlazak i da je imala mobitel.

Tužitelj Gerrie Nel u svojoj je završnoj riječi u kolovozu rekao da u onome što je Pistorius izložio sudu nema "zrna istine".

Drugo je važno pravno pitanje je li Pistorius pucao da ubije. Tužiteljstvo smatra da jest jer su četiri pucnja bila "blisko grupirana".

Pistoriusov odvjetnik Barry Roux rekao je u završnoj riječi da je njegov branjenik pucao refleksno jer su psihološki dokazi pokazali da ima izraženije reakcije u kriznim situacijama jer je prirodno izložen opasnosti zbog svoje hendikepiranosti.

Rijetki južnoafrički stručnjaci koji žele nagađati o presudi misle da ona vjerojatno neće biti ni ubojstvo s predumišljajem niti će Pistorius na slobodu. "Očekujem da će presuda biti ili ubojstvo drugog stupnja ili ubojstvo iz nehata. U hodnicima se priča da će Pistorius dobiti između osam i 12 godina", rekao je za dpa Stephen Tuson, profesor kaznenog prava na sveučilištu u Johannesburgu.

Kakva god bila presuda, bit će to završetak južnoafričkog suđenja stoljeća - u kojem je nacionalna ikona, međunarodna sportska zvijezda, model trijumfa nad tjelesnim hendikepom optužen da se na Valentinovo posvađao s djevojkom koja je iz straha pobjegla u zahod i sklupčala se oko školjke, a on je ustrijelio kroz zatvorena vrata. Suđenja u kojem crna sutkinja sudi bogatom bijelom optuženiku koji se koristi obranom da se, kao mnogi drugi u toj rasno nepovjerljivoj zemlji, boji upada kriminalaca u njegovu kuću. (I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene