Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Naša je odgovornost da uredimo ovu zemlju''

Povijesna odluka u jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonci izlaze na izbore, a ovaj put svi govore o povijesnim izborima u jednoj od najsiromašnijih zemalja Europe. Birališta su otvorena, a radi se o prijevremenim parlamentarnim izborima dogovorenim pod pokroviteljstvom Europske unije kako bi završila najgora politička kriza u 15 godina, uzrokovana žestokim sukobima tamošnjih političara.

Mnogi u Makedoniji kažu da su ovo ključni izbori. Makedonija je potpuno podijeljena. Ondje ne vlada samo politička već i ekonomska i društvena kriza. VMRO je na vlasti već deset godina. Oporba su socijaldemokrati, a nekakve treće opcije nema

Pročitajte i ovo Osumnjičeni za ubojstvo Vanje Horor u Makedoniji Ovo su osumnjičeni za ubojstvo djevojčice Vanje! Ministar: "Otmicu je organizirao Vanjin otac" - Zbog jednog detalja odmah je priveden Vanja Gjorčevska nema je od ponedjeljka Ovo je Vanja (14), nestala je na putu do škole, traže je cijela regija i Interpol: "Zaista mislim da je oteta!"

Pravo glasa ima oko 1,8 milijuna birača. Birališta će biti otvorena od 7 do 19 sati po srednjoeuropskom vremenu. Oporba vladajuće optužuje za korupciju, zlouporabu vlasti, a vladajući oporbu da ih financiraju strane zemlje. Građani Makedonije s kojima smo razgovarali kažu da su političari ispunili sve ono što su godinama obećavali, Makedonijom bi tekli med i mlijeko.

Jedan za drugim smiješe se vodeći političari na predizbornim plakatima. Deveti put Makedonci izlaze na parlamentarne izbore. Rijetki su oni građani koji žele pred kamere.

Konzervativni VMRO na vlasti je već deset godina. Kriza je duboka, a kap koja je prelila čašu bilo je otkriće početkom prošle godine o prisluškivanju 20 tisuća građana od političara, diplomata do novinara koji tvrde, u ovoj zemlji slobodnih medija nema.

''U suštini mi imamo tu slobodu izražavanja, možete vi reći što god hoćete i o Vladi i o premijeru, ali to ne možete reći na najutjecajnijim medijima", rekao je Dean Georgievski iz Centra za razvoj medija.

Od početka krize novinari su pod stalnim pritiskom. ''Imamo dvoje novinara u zatvoru, imamo desetak fizičkih napada s ozbiljnim tjelesnim posljedicama, govorimo o verbalnim prijetnjama za smrt", kaže Naser Selmani, predsjednik udruženja novinara

Niti jedan slučaj nasilja nad novinarima nije riješen. Za mnoge Makedonce ovo su prijelomni izbori.

''Ako želimo na neki način ostati ovdje i živjeti ovdje, onda je naša, prije svega, odgovornost da uredimo ovu zemlju'', dolazi Selmani.

''Ili ćemo se početi kretati prema nekoj demokraciji ili ćemo u potpunosti propasti, Svatko tko može pobjeći će negdje van, gdje ga barem nitko neće tlačiti zbog njegove političke ili ne znam kakve druge pripadnosti. A ovdje će ostati onaj tko mora'', kaže Georgievski.

Upitno je koliko se može vjerovati predizbornim anketama u Makedoniji. One koje su provedene pokazuju da je vladajući VMRO u laganoj prednosti. Po svemu sudeći, bit će ovo teška borba.
 

U kojem smjeru će njihova zemlja,građani Makedonije odlučit će na biralištima.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene